AMSTERDAM (bloomberg) -- De Nederlandse distributieketen Ahold zal pas eind september zijn gecorrigeerde boekhouding voorleggen aan haar banken. De banken hadden eerder gedreigd een deel van de kredietlijn, die ze aan Ahold toestonden, in te trekken, als het bedrijf op 15 augustus niet met resultaten voor de pinnen zou komen. Het bankenconsortium neemt nu genoegen met 30 september.

Door onregelmatigheden in de boekhouding zou de distributieketen de afgelopen drie jaren zo'n 970 miljoen euro meer winst hebben geboekt dan er in realiteit werd verdiend. Een intern onderzoek bracht uit dat er met de boeken werd geknoeid bij de Amerikaanse filialen US Food Service en Tops Market en de Argentijnse dochter Disco.

Door de boekhoudproblemen is Ahold er nog steeds niet in geslaagd om de exacte resultaten van het vorig boekjaar bekend te maken. Een bankenconsortium verlengde in maart een kredietlijn van 3,1 miljard euro.

Maar 915 miljoen euro daarvan zou enkel mogen gebruikt worden op voorwaarde dat Ahold aan het bankenconsortium op 15 augustus correcte cijfers zou presenteren. Eerder stelden de banken als deadline 30 juni.

Maar Ahold slaagt er niet in om 15 augustus en de banken hebben gisteren meegedeeld dat ze er vrede mee nemen als de definitieve resultaten aan hen op 30 september worden overgemaakt. Dudley Eustace, de financieel directeur van Ahold, heeft gisteren trouwens laten weten dat het bedrijf de 915 miljoen dollar van de banken naar alle waarschijnlijkheid toch niet nodig heeft.

De distributieketen, waartegen een onderzoek loopt door de Amerikaanse en Nederlandse justitie en en de Amerikaanse beurswaakhond Sec, herzag gisteren ook opnieuw de omzetcijfers voor het afgelopen boekjaar. Het is al de tweede keer dat Ahold de omzetcijfers bijstelt. De omzet beliep in 2002 62,7 miljard euro en geen 62,9 miljard euro zoals in mei werd meegedeeld. Ook de omzet van 2001 werd met 200 miljoen euro bijgesteld tot 54,2 miljard euro.

Over het tweede kwartaal van dit jaar zakte de omzet met 12,4 procent tot 12,9 miljard euro, tegenover dezelfde periode een jaar eerder.