BRUSSEL (bloomberg) -- De grote Europese ondernemingen die totnogtoe resultaten rapporteerden, verdienden in het tweede kwartaal zo'n 23 miljard euro, of liefst 88 procent, meer dan in het tweede kwartaal van vorig jaar. Maar hieruit concluderen dat het economisch herstel definitief is ingezet, is misschien nog wat te voorbarig.

Ongeveer de helft van de leden van de Dow Jones Stoxx 50-index hadden tot en met donderdag hun kwartaalresultaten voor de periode april-juni bekendgemaakt, en een handvol presenteerde halfjaarresultaten. Bij acht ondernemingen ging de kwartaalwinst achteruit. Daimler-Chrysler schoof de schuld op de slabakkende omzet, terwijl Basf de dure euro aanwees als grote oorzaak.

Samen met de bekendmaking, de voorbije weken, van enkele bemoedigende indicatoren, kan dat erop wijzen dat de Europese economie stilaan aan herstel toe is. De Europese Centrale Bank zag deze week tekenen van herstel in de tweede jaarhelft. De Europese dienstensector kende in juli voor het eerst dit jaar weer groei, en het ondernemersvertrouwen in Duitsland nam toe. Dit alles kan erop wijzen dat de bedrijfswinsten in het tweede semester nog toenemen.

Maar de mooie resultaten zijn voor een groot deel te danken aan inspanningen om de kosten onder controle te houden, terwijl de omzetcijfers niet echt schitterend zijn. ,,Het grootste deel van de winststijgingen komt van kostenbesparingen'', zegt Patrick Casselman van KBC Asset Management. ,,Maar die ondernemingen zouden dan normaal ook in topvorm moeten zijn als de vraag terug oppikt.''

De Dow Jones Stoxx 50 zelf steeg in het tweede kwartaal met 14 procent. In dezelfde periode vorig jaar verloor hij 17 procent.

Maar toch hangen er ook nog schaduwen boven het herstel, en rekenen duidelijk niet alle bedrijven op betere resultaten de rest van het jaar. Zo presenteerde de Nederlandse verzekeraar Aegon weliswaar fors betere resultaten, maar weigerde hij vooruitzichten voor heel het jaar te geven. En het Britse Lloyds TSB voorspelde een afkalving van de rentemarge.

De Duitse chemiegroep BASF werd dan weer geconfroneerd met een terugval in de orders in het tweede kwartaal, wat zal leiden tot een lagere operationele winst in het derde trimester.