DEUTSCHE TELEKOM: KfW bouwt participatie af - EMC: Datagroep koopt Legato Systems - OCE: Minder winst - ROTHSCHILD: Fusie van Britse en Franse tak - PEUGEOT-CITROEN: Meer auto's verkocht


DEUTSCHE TELEKOM: KfW bouwt participatie af
De Duitse staatsbank Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) heeft de grootste converteerbare obligatie ooit uitgeschreven. Het gaat om een lening die geconverteerd kan worden in aandelen Deutsche Telekom. Op die manier wil KfW zijn participatie van 12 procent in de Duitse telecomoperator afbouwen. De lening zou goed zijn voor ongeveer 5,8 procent van het kapitaal van Deutsche Telekom.

Met de opbrengst van naar verwachting 4,5 miljard euro zullen belastingverlagingen gefinancierd worden. KfW heeft een reeks participaties in voormalige staatsmonopolies. De overheid gaat die nu te gelde maken om de maatregelen te bekostigen die de economie weer moeten aanzwengelen. De aankondiging van de lening kwam onverwacht en resulteerde in een koersdaling voor Deutsche Telekom. Beleggers verkochten hun aandelen omdat de lening een beter alternatief lijkt. De obligatie krijgt een coupon van 0,25 tot 0,75 procent en een conversiepremie van 38 tot 43 procent.


EMC: Datagroep koopt Legato Systems
Het Amerikaanse bedrijf EMC, producent van computersystemen voor de opslag van data, koopt Legato Systems voor 1,3 miljard dollar. De overnameprijs wordt in aandelen betaald. Het is de tiende overname van EMC in tien jaar tijd in de softwarebranche. Software is rendabeler dan hardware. EMC wil tegen 2005 30 procent van zijn omzet uit software halen.


OCE: Minder winst
De Nederlandse producent van printers en kopieermachines Océ zag zijn nettowinst in het tweede kwartaal sterker dan verwacht dalen. De zwakke dollar en de aanhoudende economische malaise waren daar de oorzaak van. De winst kwam uit op 18,9 miljoen euro, bijna een derde lager dan een jaar eerder. De omzet daalde met 16 procent naar 692 miljoen euro. Het bedrijf gaf geen verwachtingen voor het jaar 2003 maar zei wel dat de zwakke dollar de winst en omzet zullen blijven drukken en dat verdere kostenreducties nodig zullen zijn. Océ verkoopt ongeveer 40 procent van zijn productie in de Verenigde Staten. Vorige week kondigde Océ aan te overwegen een deel van de productie over te hevelen naar Tsjechië om de kosten te drukken.


ROTHSCHILD: Fusie van Britse en Franse tak
De zakenbank Rothschild gaat zijn Franse en Britse operaties samenvoegen. Topman van de fusiegroep wordt David de Rothschild, die tot nu toe de leiding had over de Franse tak. De twee banken zullen elk de helft in handen krijgen van Concordia, een nieuwe holding waaronder de bankactiviteiten worden overkoepeld. De baas van de Britse tak, Sir Evelyn de Rothschild (71), legt zijn managementactiviteiten neer maar blijft bestuurder. Het is voor het eerst in de ruim tweehonderdjarige geschiedenis van de bank dat een Fransman de leiding krijgt over zowel de Franse als de Britse bank. Minderheidsaandeelhouders in Paris Orleans, een vennootschap waarin 32 procent van de Franse activiteiten waren ondergebracht, zullen worden uitgekocht.


PEUGEOT-CITROEN: Meer auto's verkocht
PSA Peugeot Citroën heeft in de eerste helft van het jaar 1,9 procent meer auto's verkocht. Vooral in Oost-Europa en China liep de verkoop op wieltjes. De Chinese verkoop steeg met 55 procent tot 52.000 stuks. In Oost-Europa werden 78.000 wagens verkocht, 29 procent meer dan vorig jaar. In West-Europa ging de verkoop met 1 procent vooruit tot 1,33 miljoen auto's. De West-Europese autoverkoop in het algemeen daalde in de eerste vijf maanden met 3,8 procent. De doelstelling van PSA blijft om dit jaar 2 procent meer wagens te verkopen.