AMSTERDAM (anp) -- Zo'n twintig belangrijke aandeelhouders van het noodlijdende Nederlandse softwarehuis Baan, die samen 18,7 procent van de aandelen in handen hebben, weigeren hun belang te verkopen aan het Britse Invensys. Dat zegt E. Sonneveldt, de woordvoerder van de twintig particulieren.

Sonneveldt wil de namen van de aandeelhouders niet prijsgeven. ,,Het gaat om veertien particulieren uit Nederland, vier uit Amerika en twee uit België''. Het Britse Invensys wil het softwarehuis kopen voor zo'n 30,25 miljard frank, of 2,85 euro per aandeel. Invensys wil hiervoor wel 95 procent of meer aandelen in handen krijgen.

Volgens Sonneveldt is het bod te laag. ,,We zijn aan het rekenen geweest en komen op een veel hoger bedrag uit.'' Het aandeel-Baan is volgens hem minstens 5,72 euro waard. Dat is het dubbele van wat Invensys biedt.

Invensys-topman Yurko zei vorige week dat Baan-aandeelhouders zich goed moeten bezinnen over het bod, omdat ze het gevaar lopen helemaal niets te krijgen in geval van een faillissement.

Sonneveldt laat zich door die dreiging niet afschrikken. ,,De twintig aandeelhouders willen het bod blokkeren. Daarnaast denken ze aan de introductie van een nieuw beursfonds, waarmee kapitaal wordt opgehaald. Met die emissie hopen zij ruim 18 miljard frank op te halen, die vervolgens aan Baan wordt uitgeleend. Zo kan het bedrijf voortwerken zonder overname door Invensys.''

De actie moet volgens Sonneveldt discussie losweken. ,,De aandeelhouders zijn ontevreden. Zij willen meer geld zien. Ik voer nu het woord namens twintig particulieren, maar ik denk dat het er snel meer worden. Ik zou ook met de Baan-directie willen praten. Zij hebben echter afgezegd.''

Softwarehuis Baan zelf wil niet reageren op de verklaringen. Sonneveldt benaderde ook bankverzekeraar ING, maar die doet vooralsnog niet mee. ING heeft 5 procent van de aandelen in handen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig