BRUSSEL (reuters) -- De Europese ministers van Financiën streven naar een afspraak dat de lidstaten de onverwacht hoge inkomsten uit de toekenning van UMTS-mobilofoonlicenties moeten gebruiken voor de vermindering van de staatsschuld. Maar niet alle ministers zitten op dezelfde golflengte.

Een antwoord op de technische vraag hoe de lidstaten op hun begroting de UMTS-inkomsten -- licenties voor de uitbating van een mobilofoonnetwerk van de derde generatie -- moeten boeken, moet komen van het Europees statistisch bureau Eurostat. Volgens Europees commissaris Pedro Solbes valt een beslissing daarover binnen enkele weken.

Volgens de Duitse minister van Financiën Hans Eichel is er overeenstemming tussen de Europese ministers dat de UMTS-inkomsten uitsluitend mogen worden aangewend om de schulden te verminderen.

Maar uit reacties van onder anderen de Italiaanse en de Franse minister van Financiën blijkt dat niet iedereen op dezelfde golflengte zit. ,,Eichel gaf uitsluitend het Duitse standpunt weer'', zei de Fransman Laurent Fabius.

In een aantal Europese landen is de verleiding groot om het geld te gebruiken voor andere doeleinden, bijvoorbeeld voor uitgavenprogramma's of om de belastingen te verlagen. Dat is ook het geval in België. De minister van Telecommunicatie en Overheidsbedrijven, Rik Daems (VLD), zei vorige week nog dat de opbrengsten uit UMTS-licenties gewoon in de begroting mogen worden geboekt, als lopende niet-fiscale ontvangsten.

Volgens Daems kan de veiling van UMTS-licenties 40 tot 60 miljard frank opbrengen. Angelsaksische zakenbankiers zien voor ons land een bedrag van 282 miljard mogelijk. In Groot-Brittannië hebben de UMTS-licenties 22,5 miljard pond (1.450 miljard frank) opgeleverd, vijf keer meer dan was verwacht.

,,Het geld gebruiken voor lopende uitgaven is onverantwoord en strookt niet met de positie van de Ecofin-raad'', zei Eichel. Hij stelde de discussie over de aanwending van het geld voor als een voorbeeld van de betere, meer verantwoorde samenwerking over het beleid tussen de lidstaten van de euro-zone.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig