©mc
BRUSSEL -- Tien jaar na zijn vader hebben de lezers van het tijdschrift Trends Jef Colruyt verkozen tot manager van het jaar. Het is -- net als tien jaar geleden -- een atypische keuze. De no-nonsense politiek van Colruyt houdt zich het liefst ver weg van de personencultus.

Dat hij niet van plan was het luid van de daken te schreeuwen, bleek maandagavond nog. De gedelegeerd bestuurder van de groep, René De Wit, had toen nog niet van Jef Colruyt vernomen dat de lezers van Trends hem gekozen hadden tot manager van het jaar. Bij Colruyt houden ze het liefst beide voeten op de grond.

Colruyt zelf was niet echt enthousiast toen hij hoorde dat hij aan Vlaamse kant de trofee mag overnemen van Theo Dilissen, de gedelegeerd bestuurder van Real Software, zegt een insider. Een trofee voor ,,het bedrijf van het jaar'' zou hij liever gezien hebben. Hij wou niet weigeren omdat hij niet het verwijt wou krijgen arrogant te zijn. Bovendien is het ook een appreciatie dat het bedrijf goed bezig is.

,,Ik vind het een opsteker voor de elfduizend medewerkers, want zij nemen elke dag opnieuw een reeks beslissingen op hun werk die belangrijk zijn, terwijl je als raad van bestuur pakweg een tiental beslissingen per jaar neemt'', zegt Colruyt in een telefonische reactie.

Tien jaar geleden werd zijn vader, Jo Colruyt, al verkozen tot manager van het jaar. Jo Colruyt was zo mogelijk nog meer beducht voor personencultus en de dynamiek van het mediaspel. Voor Jo Colruyt was het anderzijds ook een bekroning voor de volharding na de moeilijke jaren tachtig die het bedrijf doorgemaakt had.

Anno 2002 blijkt Colruyt nog altijd een stevige groeier die op het juiste spoor zit, maar het bedrijf wordt vooral toegejuicht omdat het geen brokken gemaakt heeft tijdens de onstuimige overnamecultuur van de late jaren negentig.

Jef Colruyt, die op 36-jarige leeftijd eerder dan gepland in de voetsporen van zijn vader trad, kaapt de prijs weg voor Mimi Lamote van C&A en Marc Coucke van Omega Pharma. ,,Een strategie moet aangepast zijn aan het bedrijf en je sector. De gedurfde overnamepolitiek van Coucke is in zijn sector wellicht de juiste aanpak. Maar voor mij had de prijs ook zeker naar Mimi Lamote mogen gaan'', zegt Jef Colruyt.

Onder Jef Colruyt zet de groep het beleid van gestage groei voort, maar de nadruk komt nog meer op duurzaam ondernemen te liggen. De biowinkels, de investering in een windmolenpark in Ieper en het beperken van de afvalberg zijn daar uitingen van.

De controle van Colruyt zit stevig verankerd in enkele familieholdings. De familie en het bedrijf controleren bijna 60 procent van de aandelen. Colruyt koopt regelmatig eigen aandelen in om de overtollige liquiditeiten op die manier terug te storten aan de aandeelhouders.

Aan Franstalige kant verkozen de lezers van Tendances Luc Willame (Glaverbel) tot manager van het jaar.