Het Nederlandse Buhrmann, 's werelds grootste verdeler van kantoormateriaal, verwacht in het derde kwartaal een operationele cashflow (ebitda) van ,,minstens'' 92 miljoen euro. Dat is bijna een vijfde minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat de winst over heel 2002 uitkomt op hetzelfde niveau als vorig jaar, zoals eerder gesteld, is daardoor niet meer haalbaar. Door de zwakke economie hebben veel grote klanten, zoals de chipproducent Intel, hun bestellingen van kantoormaterieel beperkt, zegt het bedrijf. En omdat de economische toestand zo onzeker blijft, kan Buhrmann ook geen winstvoorspelling doen voor heel 2002.

Het was al de tweede winstwaarschuwing van Buhrmann in drie maanden. Op 2 augustus deelde Buhrmann mee dat de winst op hetzelfde niveau zou uitkomen als in 2001. Maar in mei luidde het nog dat de winst zou stijgen. De gedelegeerd bestuurder, Frans Koffrie, heeft in het tweede kwartaal de lonen van het topmanagement al bevroren. De voorbije achttien maanden heeft hij vijfduizend banen geschrapt, ongeveer een zesde van het totaal. Hij wou gisteren niet uitsluiten dat er nog jobs moeten sneuvelen.

De mededeling stuurde de koers van Buhrmann de dieperik in. Het aandeel sloot liefst 43 procent lager op 2,88 euro. Daarmee is op één dag 286 miljoen euro aan beurswaarde weggeveegd. Het aandeel is dit jaar al 77 procent van zijn waarde kwijt en staat nu op het laagste peil in minstens elf jaar. Analisten zijn hun vertrouwen in het management van Buhrmann kwijt, zei Krijn Moens, een fondsenbeheerder bij Eureffect Stockbrokers, dat geen belangen heeft in Buhrmann. ,,Het verbaast me dat de aandeelhouders dit nog slikken.''

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.