TOKYO (reuters) -- De beurs van Tokyo werd gisteren getroffen door verkooppaniek die de Nikkei-index naar het laagste peil in negentien jaar stuurde. Het lijkt erop dat het de regering deze keer menens is met een harde aanpak van de kredietproblemen in de banksector, waardoor heel wat bedrijven failliet dreigen te gaan.

Japan heeft sinds vorige week een nieuwe minister van Financiële Diensten, Heizo Takenaka, die belast is met de sanering van de zieke banksector. Takenaka verklaarde zichzelf al eerder een voorstander van doortastende hervormingen waarbij geen heilige huisjes gespaard bleven. Maar totnogtoe gingen veel waarnemers ervan uit dat die intenties, zoals al zo vaak gebeurd is, gesmoord zouden worden in het politieke compromis.

In verschillende televisie-interviews maakte Heizo Takenaka dit weekend echter duidelijk dat hij desnoods over lijken zal gaan. Zijn hervormingsplannen komen erop neer dat de banken gedwongen worden om harder op te treden tegen bedrijven die hun nog veel geld verschuldigd zijn.

Als het moet, moeten de banken die bedrijven failliet laten gaan.

Tegelijk herhaalde de minister dat ook faillissementen van grote banken tot de mogelijkheden behoren.

,,We geloven niet in het idee dat (grote banken) te groot kunnen zijn om failliet te gaan'', verklaarde hij.

Hoewel westerse analisten al jarenlang aandringen op doortastende hervormingen, dreigen die op korte termijn veel economische schade aan te richten. De beleggers, die ook nog eens geconfronteerd werden met een onverwachte daling van een belangrijke conjunctuurbarometer, reageerden verschrikt op de mogelijkheid van een massa faillissementen en stuurden de Nikkei-index bijna vier procent lager. De aandelen van de banken en van grote schuldenaars kelderden.

Ook de yen stond onder druk en bereikte het laagste peil tegenover de dollar sinds twee weken.