BRUSSEL -- De documentbehandelaar Scansoft, die vorig jaar al een stukje van de oude kern van Lernout & Hauspie inpikte, koopt de spraaktechnologiedivisie van Philips. De verkoop past in het afstoten van niet-essentiële activa door Philips.

Philips verkoopt zijn spraakherkenning en spraaksynthese voor telefonie en voice control aan Scansoft. Philips strijkt 36 miljoen euro op, vooral onder de vorm van converteerbaar schuldpapier. Philips moet het papier minstens twee jaar bij zich houden.

Philips zei eerder dat het voor 1 miljard euro niet-kernactiviteiten zou verkopen tegen begin volgend jaar. De teller staat nu op ongeveer 850 miljoen euro. Scansoft koopt niet de spraaktechnologie voor de medische markt, de zogenaamde dicteersoftware. Philips heeft een sterke positie in die markt, via onder meer Medquist.

Volgens Philips heeft de verkoop van de telefoniedivisie te maken met de moeilijke marktomstandigheden in de telecommarkt. ,,We krijgen nu wat geld en via het converteerbaar papier blijven we betrokken en kunnen we profiteren van herstel in de markt'', zei een woordvoerder.

Scansoft versterkt zich door het elimineren van een oude concurrent. Vorig jaar stapte deze digitaliseerder van documenten voor het eerst in de spraak- en taaltechnologiemarkt met de aankoop van RealSpeak uit het faillissement van L&H en de module Dragon Naturally Speaking. Het gaat om de zogenaamde spraaksynthese en spraakherkenning.

Scansoft huurt kantoorruimte in het nieuwe bedrijvenpark in Merelbeke waar 115 mensen werken, waarvan negentig oud-medewerkers van L&H. In de telefonie en voice van Philips werken 250 mensen. De helft is gevestigd in het Duitse Aken.

De curatoren van L&H werden vorig jaar bij de transactie met Scansoft ook grotendeels in aandelen betaald. De waarde ervan steeg naderhand fors, richting 8 dollar, om naderhand terug te vallen tot de waarde bij de transactie (ongeveer 3,42 dollar). Scansoft zal dat aandelenpakket op eigen initiatief van de curatoren overkopen (tegen de oorspronkelijke waarde) en zelf herplaatsen.

Scansoft ziet in de automatische spraakherkenning van Philips voor voice en telefonie vooral mogelijkheden in de automotive-markt. Philips bedient er klanten als DaimlerChrysler, Siemens en Opel. Scansoft verwacht dat de overgenomen activiteiten volgend jaar 18 miljoen dollar omzet bijbrengen en een winst van 0,02 dollar per aandeel. Scansoft heeft een marktwaarde van 221,5 miljoen dollar.