ANTWERPEN -- ,,Antwerpen is het belangrijkste diamantcentrum ter wereld. De expertise en financiering die je hier hebt, maken dat dit in de toekomst zeker zo zal blijven.'' Volgens Nicky Oppenheimer, de topman van diamantgigant De Beers, blijft de Scheldestad synoniem voor de wereld van kostbare steentjes.

President Festus Mogae van Botswana, het grootste diamantproducerend land ter wereld, opende gisteren in het Antwerpse Provinciehuis de internationale diamantconferentie. Eregasten op het tweedaagse congres zijn de voormalige Amerikaanse vice-president Al Gore, voorzitter Oppenheimer van De Beers en Vladimir Kalitin, de nieuwe voorzitter van het Russische mijnbedrijf Alrosa, de grootste Russische producent van diamanten.

Gisterenmiddag werd in het Provinciehuis een samenwerkingsovereenkomst ondertekend tussen de Belgische en de Russische diamantindustrie. De Hoge Raad voor Diamant (HRD) zal elk jaar enkele kaderleden en technische experts uit Rusland opleiden. Tot nu toe zijn al twee groepen hiervoor naar Antwerpen gekomen.

Tijdens de diamantconferentie bevestigden verschillende sprekers dat het Kimberley-akkoord een oplossing kan bieden voor de problematiek van de Afrikaanse bloeddiamanten.

De Kimberley-akkoorden moeten vanaf 1 januari 2003 worden uitgevoerd. Elk pakje diamant wordt dan in een verzegelde omslag getransporteerd en de zending moet een officieel certificaat van herkomst bevatten.

Morgen brengen prins Filip en prinses Mathilde een werkbezoek aan de Antwerpse diamantsector. Het prinsenpaar opent 's avonds in het nieuwe Diamantmuseum de internationale juwelententoonstelling Living Diamonds.