BRUSSEL -- IP Globalnet, een integrator van telefoon- en webdiensten, gaat volgende week naar de beurs Euro.NM. Het bedrijf hoopt er minstens 635 miljoen frank op te halen. IP Globalnet zegt dat het ondanks de start van de vakantieperiode voldoende zekerheid heeft dat de plaatsing succesvol afgesloten kan worden.

,,We hebben een build- en cash- model. Overnames zijn daarin belangrijk en in de telecomsector is het gebruikelijk die gedeeltelijk te financieren via een aandelenruil. We hebben sinds de start begin vorig jaar zeven bedrijven overgenomen en willen in dit tempo doorgaan. Elk kwartaal dat we niet kunnen overnemen, brengt ons nadeel'', zei Michel Van Hemele, onafhankelijk bestuurder van IP Globalnet gisteren.

IP Globalnet ziet met name belangrijke opportuniteiten in de VS en heeft nu een beursnotering nodig, zo verdedigde ook Rudy Mattheus, gedelegeerd bestuurder van IP Globalnet gisteren de beslissing om net voor de vakantie nog naar de beurs te trekken. Oorspronkelijk wou IP Globalnet naar de Easdaq om 50 miljoen euro (2 miljard frank) op te halen.

Het moeilijker klimaat maakte dat de beursgang zou moeten worden uitgesteld tot de herfst, maar dat wou IP Globalnet niet. De koerswijziging betekent dat minder opgehaald wordt en de notering op een andere markt gebeurt met een andere bemiddelaar.

Smeets Securities start maandag of dinsdag de plaatsing op Euro.NM van 1,5 miljoen nieuwe aandelen tegen 10,5 euro per stuk. Dat kan aangevuld worden met een greenshoe van 0,5 miljoen nieuwe aandelen. Volgens Smeets gaat na de kapitaalverhoging circa 13 procent vrij op de beurs circuleren, wat de waardering van IP Globalnet op meer dan 4 miljard frank zou brengen. Het bedrijf boekte afgelopen jaar een omzet van 14,5 miljoen euro (585 miljoen frank) met een nettoverlies van 8 miljoen euro (322 miljoen frank). Daarin zit al een groot stuk van de kosten van de beursgang, zei Mattheus.

Mattheus omschreef IP Globalnet als de eerste ,,mover'' die door zijn diensten snel in Europa te brengen, marktleider moet worden. Het bedrijf integreert telefoon- en internetdiensten en kan een aantal belangrijke klanten voorleggen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig