TERNEUZEN -- De havengroep van Fernand Huts blijft investeren in kleinschalige containerkaaien. Ook al gaf ze enkele maanden geleden in de Antwerpse haven de containerbehandeling op. Gisteren werd de Zeeland Containerterminal in Terneuzen geopend. Het is maar het begin van een expansie van Katoen Natie/Seaport Terminals in deze Zeeuwse haven.

De groep Huts gaat de uitbating van een middelgrote containerkaai combineren met de uitbouw van een reeks distributiemagazijnen, een batterij silo's voor chemieproducten en verpakkingslijnen voor kunststoffen. Het gaat om een forse uitbreiding van de haven van Terneuzen.

Voor de financiering van deze havenexpansie sloegen het havenbestuur Zeeland Seaport, Katoen Natie en de chemiereus Dow de handen in elkaar. Het havenbestuur pompt circa 32 miljoen gulden (585 miljoen frank) in de aanleg van de kaai en de baggerwerken. Voor de uitrusting van de containerterminal, die in twee fasen wordt gebouwd, vormden Katoen Natie en Dow een joint venture. Ze legde samen 28 miljoen gulden (550 miljoen frank) op tafel. Katoen Natie levert de grootste financiële bedrage.

Ten slotte investeert Katoen Natie alleen een half miljard frank in de uitbouw van een distributiepark. Het gaat om een eerste investering. Op de volledige uitvoering van dit project heeft het Antwerpse havenoverslag- en logistiek bedrijf nog geen prijskaartje geplakt.

De groep Huts heeft met het chemieconcern Dow al een eerste klant voor haar containerterminal en het distributiepark. Dow heeft een grote productievestiging in Terneuzen. Een deel van de aan- en afvoer van producten gebeurt in containers, zo'n 10.000 per jaar. Die kisten worden voortaan gelost en geladen op de Zeeuwse containerterminal van Katoen Natie/Seaport Terminals.

De ondervoorzitter van Katoen Natie, Dirk Lannoo, beklemtoonde gisteren dat de terminal in een eerste fase 30.000 containers per jaar aankan. Hij stelde het aantrekken van een tweede rederij die zeetransporten verzekert tussen Europese havens in het vooruitzicht.

Een verlenging van de huidige, 170 meter lange kaai met 350 meter hangt volgens hem samen met het tempo waarmee Katoen Natie nieuwe rederijklanten kan werven. Met zo'n verlenging kan de Zeeland Container Terminal jaarlijks nog eens 100.000 containers extra aan.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig