De gezondheidstoestand van de Amerikaanse economie blijft de internationale beursgemoederen bepalen. In het Verre Oosten, en dan vooral in Japan, kregen de markten klappen na de berichten over de recordhoge werkloosheidsgraad in de VS. Net zo in Europa, maar daar herstelden de koersen na nieuwe berichten over de enorme productiviteitsstijgingen, alweer in de VS.

In Azië presteerden vooral de Japanse en Koreaanse aandelen zwak. In Tokyo lieten de computer- en de autowaarden het afweten. Beleggers vrezen dat zij erger dan andere sectoren zullen lijden onder een eventuele nieuwe vertraging van de Amerikaanse groei.

Advantest, de grootste producent van testmateriaal voor computerchips, klapte 7 procent omlaag en Tokyo Electron, de nummer twee op de markt van machines voor de productie van halfgeleiders, ging zelfs 8,2 procent omlaag.

Bij andere grote exportbedrijven dook Toyota 2 procent, net als Canon. Beide bedrijven halen in normale omstandigheden respectievelijk 80 en 70 procent van hun winst op de Amerikaanse markt.

De Zuid-Koreaanse Kospi-index zakte 0,1 procent onder druk van de bankwaarden. Nogal wat investeerders stapten over naar telecom- en technowaarden in Hongkong. De Hang Seng Index klom 0,5 procent, net als de TWSE-index in Taiwan. Die werd omhooggestuwd door Asustek Computers.

In Europa kregen de markten aanvankelijk zware klappen. Op diverse plaatsen werd daarbij het laagste peil in meer dan zes maanden bereikt. Maar na de middag begonnen de markten aan een herstel, onder de leiding van een keur technologie- en telecomwaarden. Beleggers waren op zoek naar koopjes. Maar analisten wijzen erop dat de markt globaal gesproken nog steeds op zoek is naar een bodem, en dat kan volgens sommigen nog wel de rest van het jaar duren.

Het nieuws dat de arbeidsproductiviteit tijdens het eerste kwartaal, in de Verenigde Staten sneller is gestegen dan ooit in de voorgaande 19 jaar, zorgde voor een gunstig algemeen klimaat.

Toch werd nog met verlies afgesloten, vooral dan in de olie- en de banksector. Beleggers vrezen dat de oliewaarden binnenkort te lijden krijgen onder dalende prijzen en krimpende winstmarges. BP zakte 3,1 procent, Shell 2,3 en TotalFinaElf 0,8 procent.

De bankwaarden kregen klappen nadat een nota was uitgelekt van Moody's waarin gewaarschuwd wordt dat de ratings van de banken zouden kunnen worden verlaagd. Lloyds zakte 3,1 procent, Abbey National 3,3 procent, Royal Bank of Scotland 3,5 procent, Deutsche Bank 2,6 procent, Credit Suisse 2,1 procent, Aegon 2,6 procent,...

In eigen land kreeg KBC een klap van net geen 9 procent. Dat gebeurde goeddeels tijdens de laatste 20 minuten van de handel, toen 566.000 aandelen van eigenaar veranderden. Volgens een woordvoerster van de bank is er sprake van een technisch defect. Maar ook Dexia zakte 2,6 procent, terwijl Fortis 0,2 procent inleverde.

In Amerika keerde het getij. Voor het eerst in vier dagen gingen de koersen opnieuw omhoog. Het rapport over de spectaculaire verbetering van de arbeidsproductiviteit was daarvoor de belangrijkste verantwoordelijke. Het waren vooral de technologiewaarden die de wind in de zeilen kregen. De Dow Jones klom tijdens de eerste helft van de dag net geen procent, terwijl de Nasdaq-index twee derde van een procent hoger ging.