OMAHA (bloomberg) -- Multimiljardair en beursgoeroe Warren Buffett heeft vier mogelijke kandidaten die hem kunnen opvolgen aan het hoofd van Berkshire Hathaway, het investeringsvehikel waarmee hij zijn uitstekende feeling voor de beurs in de praktijk brengt.

,,Maar ik zal er waarschijnlijk nog wel een tijdje zijn'', vertelde de 71-jarige beursgod er meteen bij. Buffett deed de mededeling op een persconferentie na de jaarlijkse algemene vergadering van Berkshire, in zijn thuisstad Omaha (Nebraska). Elk jaar opnieuw trekt dit ,,Woodstock voor kapitalisten'' duizenden Buffett-aanhangers aan.

Hun adoratie voor de man is -- hoewel volledig ingegeven door financiële motieven -- begrijpelijk. Sinds Buffett in 1965, samen met zijn partner Charles Munger (78) aan het hoofd van de investeringsholding kwam, steeg de boekwaarde per aandeel met 194.936 procent ná belastingen. De S&P 500 index deed er in die periode slechts 4.742 procent bij, vermeldt het jongste jaarverslag. Sinds 1988 kenden de aandelen van Berkshire een koersstijging van 1.508 procent, ongeveer vijf keer meer dan de 313 procent van de S&P 500.

Even begrijpelijk is dat de aandeelhouders zich afvragen wie het roer gaat overnemen als Buffett het bijltje er bij neer legt. Buffett gaf aan dat hij actief met het opvolgingsprobleem bezig is, maar noemde geen namen. Wanneer het zover is, zullen de kandidaat-opvolgers misschien niet meer dezelfde zijn als de huidige vier, zei hij.

Maar Buffett is voorlopig nog kwiek genoeg om zijn persconferenties met grapjes te doorspekken. ,,Actuarieel gesproken heb ik nog ongeveer 400 beurten bij de kapper en 15 miljoen calorieën tegoed. Ik ga die tot de allerlaatste toe savoureren.''

Overigens is Berkshire niet het eenmansbedrijf dat er vaak van gemaakt wordt. Buffett geeft veel autonomie aan de portefeuillebeheerders die hij zelf binnenhaalde. ,,De vraag is of die bedrijfscultuur na mijn dood zal bewaard blijven.'' Volgens Buffett moeten zijn vrouw of zijn zoon daarvoor zorg dragen, maar zullen ze niet verantwoordelijk zijn voor het beleid.