AFFLIGEM -- Fujitsu Siemens Computers boekte ondanks een rampjaar voor computerverkopers een winst voor belastingen van 29 miljoen euro. Het jaar voordien tekende het Japans-Duitse bedrijf nog een verlies van 71 miljoen euro op. De omzet daalde wel tot 5,4 miljard euro (-8 %). In België doet Fujitsu Siemens het eveneens beter dan de markt. In het tweede jaar van zijn bestaan veroverde het fusiebedrijf de tweede stek in de computerverkoop, achter Compaq, maar voor Dell.

Adrian von Hammerstein, de CEO van Fujitsu Siemens Computers, de grootste ,,Europese'' computerfabrikant, was gisteren naar België afgezakt voor een klantenevenement.

Internationaal deed Fujitsu Siemens het beter dan het onlangs nog vooropstelde tijdens de technologiebeurs CeBIT toen het uitging van 10 miljoen euro winst. ,,In maart liep de verkoop echter uitstekend'', zei von Hammerstein. ,,Dat betekent niet dat we concrete tekenen van herstel zien. Onze groei moet ook dit jaar komen van domeinen waar er door de klanten nog geïnvesteerd wordt -- zoals opslag -- en van een groter marktaandeel in bijvoorbeeld het kmo-segment.'' Vandaag is dat goed voor 20 procent van de omzet, tegenover 59 procent bij grote ondernemingen.

,,We investeerden 10 miljoen euro voor het veroveren van de kmo-markt. We selecteerden distributeurs, er is een e-businessplatform en er zijn 400 gespecialiseerde verkopers ingezet'', zei von Hammerstein.

Het succes schuilt volgens von Hammerstein daarnaast in de focus op producten met toegevoegde waarde en diensten. ,,We concentreerden ons op de markt van mobiele producten en op bedrijfskritische oplossingen.'' Die strategie wordt dit jaar aangehouden, en moet vijf procent groei opleveren.

Tony Berckmans, managing director van Fujitsu Siemens Belux, is nog ambitieuzer en voorspelt voor dit jaar in België een omzet van 211,6 miljoen euro, een groei van 7,6 procent. Dat is fors meer dan de markt vooropstelt. ,,We zijn dan ook vol vertrouwen dat we kunnen blijven groeien.'' Dit jaar deed Fujitsu Siemens in België het in elk segment beter dan de markt. De omzet kwam uit op 196,3 miljoen euro (+ 15,6 %).

Volgens onderzoeksbureau IDC is Fujitsu Siemens vorig jaar gestegen van de derde naar de tweede plaats op de Belgische ranglijst van computerfabrikanten (in alle vormen van pc's en servers). Met een marktaandeel van 12,5 procent staat Fujitsu Siemens achter Compaq (27,2 %), maar net voor Dell (11,2 %). Daarna volgen Hewlett Packard en IBM.

De voorsprong in België van Compaq zal na de fusie met HP vergroten, maar dit schept ook opportuniteiten, vindt von Hammerstein. ,,In een fusie geeft één plus één anderhalf, maximum 1,6'', zegt hij. ,,Er is dus een opportuniteit, zeker in de distributie. Dell is daar niet aanwezig (door zijn direct verkoopmodel) en IBM heeft vandaag een wat onduidelijk imago. Wij staan hier echter sterk en wij focussen onze strategie bewust op distributie en kmo's. Fujitsu Siemens zal daarom een groot deel van de omzet inpikken die HP/Compaq zal verliezen.''