BRUSSEL (reuters, eigen berichtgeving) -- Zo'n 20.000 Duitse metaalarbeiders legden dinsdag voor de tweede dag op rij het werk neer in de grootste metaalstaking sinds zeven jaar. Metaalbedrijven in ons land ondervinden nog geen hinder van de Duitse stakingen. Maar dat kan veranderen als de vakbonden volgende week doorgaan met de acties, zegt Paul Soete, de gedelegeerd bestuurder van Agoria, de werkgeversorganisatie voor de metaalindustrie.

De Duitse bondskanselier Gerard Schröder riep werkgevers en vakbonden nogmaals dringend op de loononderhandelingen te hervatten. Vooralsnog zonder succes, want vakbondsvertegenwoordigers waarschuwden dinsdag aan het eind van de middag voor verdere acties volgende week.

Volgens Soete ondervinden bedrijven in ons land op dit moment nog geen hinder door de aard van de stakingen. De aangekondigde flexibele stakingen, zoals de vakbonden het noemen, leggen het werk steeds maar voor één dag neer. Pas als de stakingen langer duren zou dat effect kunnen hebben op bijvoorbeeld de auto-industrie in België doordat toeleveranciers niet kunnen leveren.

De gedelegeerd bestuurder, die zelf ook vaak loononderhandelingen heeft gevoerd, is uitermate verbaasd dat de Duitse bonden en werkgevers geen akkoord hebben kunnen bereiken over de lonen. ,,Het verschil gaat maar om tienden van procenten'' zegt Soete. Vakbonden en werkgevers waren elkaar al vrij dicht genaderd met een eis en een loonbod van respectievelijk 4 en 3,3 procent. Soete kan wel 'begrip' opbrengen voor de vakbonden, want de lonen in de Duitse metaalindustrie zijn al enige jaren ,,bijzonder matig in vergelijking met België en Nederland''. Wat de uitkomst in Duitsland ook wordt, volgens Soete moet de uitkomst tijdens de loononderhandelingen voor de Belgische metaalsector, die dit najaar pas starten, 'zo'n 2 procent onder het Duitse niveau liggen'.

In Duitsland was het tijdens de tweede stakingsdag vooral de beurt aan de kleinere metaalbedrijven als Bosch-Siemens en Alsthom Power Generation, nadat de grote bedrijven als Porsche AG en DaimlerChrysler AG maandag al plat waren gegaan. In totaal legden tot nu toe ruim 70.000 werknemers, verdeeld over twee dagen, het werk neer. De grootste vakbond IG Metall spreekt al van een succes. Volgens een woordvoerder haalt de vakbond makkelijk het vooraf gestelde doel van 75.000 stakers in één week.