Jo Lernout
© ap
BRUSSEL -- Het vonnis van de Ieperse handelsrechtbank zorgt voor een verheviging van de machtstrijd bij het taaltechnologiebedrijf Lernout & Hauspie. Het Amerikaans management van L&H ziet er een argument in om Jo Lernout uit het bestuur te verwijderen. De rechtbank laat de kwestie over aan een te organiseren aandeelhoudersvergadering.

Critici menen in het vonnis argumenten te zien om Jo Lernout uit de raad van bestuur te verwijderen. Met name de nieuwe tandem John Duerden en Roel Pieper, ziet Lernout het liefst zo snel mogelijk opstappen. Volgens critici zou hen dat in staat stellen hun greep op het bedrijf te versterken.

Specialisten merken op dat Jo Lernout de komende weken nog een cruciale rol te spelen heeft omdat hij het best geplaatst zou zijn om de technologische keuzes te maken tijdens het herstructureringsproces. De Amerikaan Duerden, die weinig vertrouwd is met spraaktechnologie, ziet dit anders. Duerden wordt verweten vooral zijn vroeger bedrijf Dictaphone te steunen ten nadele van andere onderdelen van L&H.

De rechtbank van koophandel heeft de kwestie van de verantwoordelijkheid geplaatst op de agenda van een aandeelhoudersvergadering van L&H. Die moet plaatsvinden voor 1 maart. Kleine aandeelhouders van L&H zeggen nu al zich hard te zullen verdedigen en eisen dat Duerden ook rekening houdt met hun belangen. ,,Nu rijdt de man enkel voor zichzelf. Dat kunnen we niet dulden'', zei ,,believer'' Van Praet gisteren. Bij Déminor zei advocaat Van Buggenhout dat er wellicht ook moet gedacht worden aan het vervangen van John Duerden door een meer competent manager.