Even leek het erop dat de winstwaarschuwing van Lucent een schokgolf teweeg bracht in de telecomaandelen. Lucent, 's werelds grootste fabrikant van telecommunicatie-apparatuur, verklaarde dat de eerste-kwartaalresultaten van zijn boekjaar (het laatste jaarkwartaal) lager gingen uitkomen dan verwacht.

Lucent zelf kreeg in de nabeurshandel in New York donderdagavond laat (onze tijd) al flink klappen, en vrijdagochtend ging er flink wat van de koersen van sectorgenoten Alcatel, Nokia en Ericsson af. De technologieaandelen hebben al flink moeten inleveren de jongste week, maar nu bleef het bij een storm in een glas water. De geruststelling van de meeste analisten dat de winstwaarschuwing geen aanwijzingen geeft over de rest van de sector, kon de gemoederen bedaren. Alcatel, Nokia en Ericsson, en uiteindelijk ook Lucent konden het verlies bij de opening in de loop van de dag wegwerken.

Het blijft nochtans te vroeg om te stellen dat de correctie voor de technologieaandelen achter de rug is, vinden de meeste analisten, maar in een deelsector -- die van de telecom -- waar er wel degelijk winst wordt gemaakt, zou de storm toch moeten luwen.

Lucent gaat ervan uit dat de winst over het eerste kwartaal van zijn boekjaar niet zal groeien, als gevolg van een mindere verkoop en beperkingen van de productie. Het zou de eerste keer zijn dat Lucent geen beter resultaat dan de prognoses kan voorleggen. Lucent houdt rekening met een omzet van zowat 10 miljard dollar in het eerste kwartaal, een miljard minder dan wat de markt verwachtte. De grootste oorzaak voor de afwezigheid van inkomstengroei is het gevolg van het feit dat Lucents productieapparaat niet snel genoeg werd aangepast aan de vraag van klanten naar meer gesofisticeerde producten. Voorzitter Richard McGinn verklaarde dat Lucent ,,belangrijke investeringen'' heeft gepland om hieraan te verhelpen. Lucent verwacht weer betere cijfers te kunnen voorleggen in de tweede jaarhelft, als de investeringen zijn doorgevoerd.