BRUSSEL -- Wat slecht nieuws was voor de aandelenmarkt, is goed nieuws voor beleggers die op zoek zijn naar een vaste rente: de rendementen op obligatieleningen zijn weer de hoogte ingegaan, en volgens specialisten kunnen er nog nieuwe stijgingen volgen.

De vele leningen die werden ingehouden in afwachting van de jaarwisseling en eventuele millenniumbom-problemen, kwamen de voorbije dagen grotendeels op de markt. Dat verklaart het overvloedige aanbod aan nieuwe obligaties.

Toch was het aanbod nog altijd kleiner dan specialisten hadden verwacht. Veel beleggers anticiperen op een verdere stijging van de rente, luidt het. Een handelaar in Brussel ziet de Duitse tienjaarsrente de komende zes maanden nog verder stijgen tot pakweg 5,75 procent -- in eigen land zou dat overeenkomen met een goede 6 procent.

De stijging van de langetermijnrente anticipeert op een verhoging van de kortetermijnrentes door de Europese en Amerikaanse centrale banken. Vooral in de VS -- maar ook in Europa -- kwamen deze week weer sterke economische cijfers uit die de vrees voor inflatie doen toenemen.

Het overwicht aan dollarleningen is deze week opvallend. De beleggers worden naar de munt gelokt met hoge coupons, maar je moet er wel het risico op een daling van de dollar bijnemen. De lening van de Canadese provincie British Columbia biedt mooie voorwaarden in vergelijking met de concurrentie.

Wie liever in Europa belegt, krijgt van analisten de tip om eens naar de twee leningen in Deense kroon te kijken. Die bieden meer rendement dan de gemiddelde eurolening. In theorie loop je met de munt natuurlijk wel een wisselkoersrisico, maar in de praktijk gedroeg de kroon zich de voorbije jaren erg stabiel tegenover de euro.