FRANKFORT -- Het aandeel van de Duitse softwaregroep SAP maakte vrijdag op de beurs van Frankfort een sprong van bijna 20 procent nadat het bedrijf had bekendgemaakt dat de winst voor belastingen in het vierde kwartaal van het boekjaar 1999 dubbel zo hoog zal liggen als vorig jaar.

SAP deelde mee dat de winst over het volledige boekjaar, zoals verwacht, 15 tot 20 procent hoger zal uitvallen dan het voorgaande jaar. De mededeling van SAP kwam op een geschikt moment. Want eerder deze week verloor zijn Nederlandse rivaal Baan de helft van zijn beurskapitalisatie na verliescijfers in het vierde kwartaal en het vertrek van de topvrouw. De beleggers zijn van oordeel dat SAP ervan kan profiteren dat Baan het slecht doet.

Ze zijn ook opgetogen dat SAP blijkbaar zijn winstdoelstelling voor 1999 kan halen, ondanks de zwakke markt vorig jaar in de aanloop naar 2000. SAP maakte bekend dat het in het vierde kwartaal voor 800 miljoen euro -- 32 miljard frank -- licentie-inkomsten ontving, 40 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar en 150 procent meer dan het voorgaande kwartaal. Dat kan erop wijzen dat de grote multinationale bedrijven opnieuw aandacht hebben voor grootscheepse informaticaprojecten, nu de millenniumbom met succes bestreden is. De omzet van SAP groeide in het vierde kwartaal met 25 procent.

Analisten waarschuwen dat meer details nodig zijn om te kunnen begrijpen hoe SAP het moeilijke jaar 1999 tot een succes heeft kunnen maken.

Maar de beleggers waren alvast opgetogen en stuurden het SAP-aandeel 19 procent hoger. Het aandeel haalde een koers van 644 euro, het hoogste peil in 17 maanden.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig