Sony's president Nobuyuki Idei meldde donderdag tot ieders verbazing aan het persagentschap Reuters dat de aandelen van zijn bedrijf overgewaardeerd waren. Zijn uitspraak ontketende natuurlijk een enorme Sony-schok op de markten. In Sony's zog gleed de hele Japanse hightechsector weg. Dat duwde de volledige Nikkei-index lager.

Idei zei dat 20.000 yen een juiste prijs was voor de aandelen van zijn bedrijf in de huidige economische situatie. ,,Alles erboven zou een 'luchtbel' zijn'', voegde hij eraan toe.

De Sony-aandelen, die al in een neerwaartse spiraal zaten door de beroering op de Amerikaanse beurs, verwerkte daarop massale verkooporders. De rest van de dag daagden nog amper kopers op.

Analisten vonden de opmerking van Idei terecht, maar stonden versteld dat ze kwam van de baas van het bedrijf. ,,Sony's aandelen waren te vlug te hoog geklommen. De verwachtingen waren vooruit gelopen op de realiteit'', zei Hitoshi Kuriyama aan analist bij Merill Lynch.

Idei, die een receptie bijwoonde, zei dat hij zich niet comfortabel voelde bij die scherpe koersstijging, op dinsdag tot boven 30.000 yen.

Sony dook 7,8 procent na de vreemde zeepbelwaarschuwing van de topman. Donderdag noteerde Sony op 25.700 yen.

In een reactie, gisteren, meldde Sony dat Idei onmogelijk gezegd kan hebben dat de aandelen overgewaardeerd waren. ,,Wij hebben een bedrijfspolitiek die duidelijk bepaalt niets te zeggen over onze aandelen in publieke plaatsen'', stond te lezen in een bericht van de technologiereus. ,,De markt moet onze aandelen waarderen.''

Toch zakte Sony vrijdag verder tot 23.700 yen.

De analisten blijven wel overtuigd dat de markt Sony er weldra terug bovenop zal brengen. De potentiële kracht in het internettijdperk, het sterke merkimago en de duidelijk strategie maken het een goed aandeel.

De laatste maanden kende Sony een geweldige opleving op de beurs, ondanks negatieve winstvooruitzichten tot 2002 door de immense lanceringskosten van Sony's Playstation II in maart en de sterkere yen.

De waarschuwing van Idei was de eerste ontboezeming van een Japans topbedrijf. Al deed een ander Sony-topman, Norio Ohga, de Japanse Yen in april 1998 geen deugd toen hij waarschuwde dat de Japanse economie ,,op de rand van een instorting stond''.

In september bezorgde Microsofts afgevaardigd bestuurder Steven Ballmer de aandelen van zijn bedrijf een koude douche door te melden dat de waarderingen voor zijn bedrijf en andere technologie-aandelen ,,absurde'' niveau's hadden bereikt.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig