ZAVENTEM -- Het Zaventemse telecom- en informaticabedrijf IPGlobalnet wil nog voor de zomer een notering aanvragen op de Europese beurs voor groeibedrijven Easdaq. Het bedrijf mikt daarbij op een kapitaalverhoging van minstens 30 miljoen euro (1,2 miljard frank). Dat zegt gedelegeerd bestuurder Rudi Mattheus in een gesprek.

IPGlobalnet is een van de vele Europese technologiebedrijven die tijdens de eerste jaarhelft een introductie op Easdaq ambiëren. Mattheus benadrukt wel dat het beoogde bedrag en de precieze timing van de introductie nog afhangen van eventuele overname-opportuniteiten die zich nog kunnen voordoen. IPGlobalnet specialiseert zich in het verbinden van computer- en telefonietoepassingen. IPGlobalnet biedt daarnaast ook diensten aan om computer- en telecominfrastructuur in bedrijven te integreren en beheren.

Het bedrijf heeft inmiddels 800 miljoen frank kapitaal. Een privé-plaatsing wordt momenteel nog afgewerkt. Naast het management is de Nederlandse financiële groep Achmea een belangrijke aandeelhouder. Michel van Hemele, topman van Creyf's, is voorzitter van de raad van bestuur. Ook Stan Miller, de voormalige gedelegeerd bestuurder van KPN Orange, is lid van de raad van bestuur.

IPGlobalnet nam vorig jaar enkele kleinere nichebedrijven over zoals Softamed uit Torhout, Data Networks Europe uit Wemmel en Cognita uit Brussel dat inter- en intranettoepassingen ontwikkelt. Onlangs nam IPGlobalnet ook de callcenter-activiteiten van Elsevier Training over. Daarnaast heeft het nu ook een partnership gesloten met Elsevier om een aantal helpdeskdiensten (telefonische bijstand voor bijvoorbeeld 0800-lijnen of klanten van bedrijven die hun naverkoop uitbesteden) samen te gaan aanbieden.

IPGlobalnet is al actief in Frankrijk en heeft deze week ook zijn kantoor in Groot-Brittannië geopend. Volgens Mattheus mogen op relatief korte termijn nog enkele Europese overnames verwacht worden.

IPGlobalnet sluit naar eigen zeggen 1999, zijn eerste jaar, af met een omzet van ongeveer 600 miljoen frank. ,,Dit jaar zal de omzet boven 1 miljard frank uitkomen en gaan we een break-even punt bereiken'', aldus Mattheus.