BRUSSEL (reuters, eigen berichtgeving) -- UCB heeft de geneesmiddelendivisie van het Japanse farmabedrijf Fujirebio gekocht. Hoeveel het Belgische farmabedrijf voor de overname betaalde, werd niet bekendgemaakt. Volgens woordvoerder Alain Douxchamps gaat het Japanse filiaal vanaf 2001 een bijdrage tot de winst van UCB leveren.

Het Japanse filiaal heeft een omzet van 60 miljoen euro (2,4 miljard frank) en telt 270 werknemers. De twee grote activiteiten zijn de productie en commercialisering van geneesmiddelen op voorschrift. Het grootste deel van de overgenomen werknemers maakt deel uit van het verkoop- en marketingteam.

De fabriek produceert een middel voor de behandeling van hypertensie (Cinalong) en binnenkort komt daar ook een medicijn bij voor de behandeling van maagzweren (Stogar). De verwachting is dat Stogar binnenkort geregistreerd wordt en in de lente gelanceerd kan worden.

Na deze operatie, telt UCB-Pharma in Japan 370 mensen. Met de overname wil de Belgische farma- en chemiegroep prominenter aanwezig zijn op de Japanse markt. Streefdoel is via dit nieuwe filiaal de toekomstige UCB-producten in Japan te commercialiseren. Het Belgische farma- en chemiebedrijf beklemtoont wel dat het voor zijn succesrijke antiallergiemiddel Zyrtec in Japan blijft samenwerken met de huidige licentiehouders.