BRUSSEL -- De Belgische warenhuisgroep Delhaize heeft vorig jaar een omzetstijging gerealiseerd van 10,9 procent. Zonder bedragen te noemen kondigde Delhaize ook aan dat de geconsolideerde nettowinst voor de afschrijving van goodwill ten minste 10 procent hoger gaat liggen dan in 1998. ,,Wat zou moeten leiden tot een verhoging van het dividend'', voegde de warenhuisgroep er onmiddellijk aan toe.

De koers van het Delhaize-aandeel won vrijdag ruim 2 procent. Voor dit jaar verwacht de warenhuisketen opnieuw groei. Dat is in ieder geval zo voor de verkooppunten. In 2000 komen er 329 winkels bij. Dan zal de warenhuisgroep wereldwijd 2.441 winkels tellen. Delhaize plant dit jaar ook voor 523,5 miljoen euro (21,2 miljard frank) investeringen. Daarvan wordt 14,8 miljard frank in de Amerikaanse expansie gepompt. Deze cijfers houden nog geen rekening met de overname en de investeringen in de Amerikaanse warenhuisgroep Hannaford, die 153 supermarkten uitbaat in het noordoosten van de Verenigde Staten en dit jaar nog 9 bijkomende supermarkten opent. De overname van Hannaford moet rond het eind van het eerste trimester van 2000 afgrond worden, liet Delhaize gisteren weten.

Door de inpassing van Hannaford verschuift het zwaartepunt van Delhaize nog meer naar de VS. Vorig jaar realiseerde Delhaize America 71,3 procent van de totale omzet. Inclusief de divisie Super Discount Markets loopt dat Amerikaanse omzetaandeel zelfs op tot 73,4 procent.

De totale omzet van Delhaize in 1999 bedroeg 14,3 miljard euro (577,4 miljard frank). Na de VS hebben de activiteiten in België en het Groothertogdom de belangrijkste bijdrage geleverd met een aandeel van 19,6 procent. Daarnaast telt Delhaize nog enkele kleinere filialen: Alfa-Beta in Griekenland (3 procent van de omzet), Delvita in Tsjechië (2,2 procent van de omzet), PG in Frankrijk (1,1 procent van de omzet) en de Aziatische tak met vestigingen in Thailand, Indonesië en sinds vorig jaar ook in Singapore. In januari 1999 verwierf Delhaize met Shop N Save de derde belangrijkste voedingsdistributeur in Singapore.

Vergeleken met de omzetcijfers van 1998 steeg de omzet bij Delhaize America (vooral Food Lion en Kash n' Karry) met 6,5 procent en in België en het Groothertogdom met 4 procent. De sterkste groeiers vorig jaar waren Alfa-Beta (plus 14,9 procent) en Delvita (plus 42,6 procent).

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig