ZEEBRUGGE -- Door de afschaffing van de taksvrije verkopen binnen Europa is het aantal reizigers tussen Calais en Dover in 1999 met een miljoen eenheden gedaald. Met 17,1 miljoen passagiers bleef de Noord-Franse Kanaalhaven na Dover niettemin de drukste passagiershaven in de wereld.

Volgens de handelskamer van Calais, uitbater van de haven, heeft de afschaffing van de taksvrije verkopen, op 1 juli 1999, een vermindering van het passagiersverkeer op het Kanaal met zich meegebracht. Eind juni noteerde Calais nog een stijging van de trafiek met 4,2 procent. Door de daling in de tweede helft van het jaar sloot de Noord-Franse Kanaalhaven 1999 af met 17.099.853 passagiers. Dat waren er 1 miljoen of 5,6 procent minder dan in 1998. Calais bleef niettemin de tweede passagiershaven in de wereld. De nummer een is Dover met ruim 18,5 miljoen passagiers.

Woordvoerder Gérard Barron: ,,Door het sterke Britse pond waren er hoge prijsverschillen tussen Groot-Brittannië en het continent en hebben de rederijen de val van de dagtrippers kunnen afremmen. De daling van het aantal reizigers moet de Kanaaloperatoren niettemin tot waakzaamheid aansporen.''

Het vrachtverkeer kende daarentegen een stijging met 11 procent en lag 8 procent hoger dan tijdens het recordjaar 1997. Via Calais transiteerden 1,4 miljoen vrachteenheden. De topdag was 6 mei met 10.000 commerciële voertuigen of een ononderbroken colonne van 120 km. (PPK)

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig