BRUSSEL -- Cinemaxx en Ufa-Theater, de twee grootste bioscoopgroepen van Duitsland, overwegen een strategische alliantie. Cinemaxx is gelieerd met de Belgische beursgenoteerde cinemaketen Kinepolis.

Dat de twee bioscoopbedrijven rond de tafel zitten heeft alles te maken met de felle concurrentie in de zeer versnipperde Duitse bioscoopmarkt. De topman van Cinemaxx, Hans-Jochim Flebbe, voegde er in een gesprek met het weekblad Der Spiegel aan toe dat het voorbije jaar het filmaanbod vanuit Hollywood weinig echte kaskrakers opleverde.

Dat kostte vooral de klassieke bioscopen toeschouwers. In 1999 trokken deze zalen 10 procent minder filmkijkers.

Cinemaxx staat in Duitsland vooral voor multiplexzalen. Het baat 23 van dergelijke zalencomplexen uit en daarnaast nog 21 klassieke filmzalen. Dit jaar worden nog eens 18 bioscopen geopend. Kinepolis verwierf in maart 1999 via een belang van 30 procent in Cinemaxx de medecontrole over de Duitse bioscoopgroep. Het beleefde totnogtoe weinig plezier aan die investering. Enkele maanden na de instap pakte Cinemaxx uit met een winstwaarschuwing van formaat.

Ufa-Theater, de gesprekspartner van Cinemaxx, is de exploitant van de klassieke cinema met een aanbod van circa 430 zalen in heel Duitsland.

Gisteren beklemtoonden de twee dat ze alle mogelijke samenwerkingsverbanden onder de loep nemen. ,,Streefdoel is een analyse en een becijfering van de positieve gevolgen die zouden voortvloeien uit een samenwerking''. De twee topmannen -- Flebbe van Cinemaxx en Volker Riech van Ufa -- spraken af dat snel werk wordt gemaakt van een grondig onderzoek.

Daarna kan worden uitgemaakt welke verdere fusiestappen kunnen worden gezet, luidt het in de gezamenlijke persmededeling.