BRUSSEL -- De Raad van State heeft een omstreden koninklijk besluit vernietigd dat de aanstelling van een veiligheidscoördinator op een bouwwerf verplicht maakt. De regeling, die niet meer was dan een Belgische vertaling van een Europese richtlijn, veroorzaakte de voorbije zomer heel wat opschudding in de bouwsector.

,,Een onding'', dat vonden zowat alle betrokken partijen van het omstreden koninklijk besluit. De Raad van State heeft op 16 december de architectenvereniging Arco, die klacht had ingediend, gelijk gegeven, raakte vrijdag bekend.

Door de regeling moest elk bouwproject, van een groot kantorencomplex tot een kleine verbouwing van een particuliere woning, twee veiligheidscoördinatoren aanstellen, één voor de ontwerpfase en één voor de bouwfase.

In de praktijk betekende dat niet alleen een aanzienlijke verhoging van de kosten, er bleken ook nauwelijks mensen in aanmerking te komen voor de nieuwe functie. Toen de regeling na een korte overgangsperiode op 1 augustus van kracht werd, bleken er maar 40 veiligheidscoördinatoren beschikbaar voor 3.000 vacante banen.

De Confederatie Bouw toonde zich opgelucht na de uitspraak. De belangenvereniging hoopt bij de onderhandelingen over een nieuw koninklijke besluit meer inbreng te krijgen. Dat komt er hoe dan ook, want een Europese richtlijn is bindend voor elke lidstaat van de Europese Unie. De Confederatie Bouw wil een versoepeling van de strenge opleidingsvereisten van kandidaten veiligheidscoördinator en een uitzonderingsregeling voor kleine bouwwerken.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig