BRUSSEL -- België telde in november ruim 735.000 aansluitingen op het Internet. De internetmarkt is daarmee verdubbeld in vier maanden tijd. Dat zegt de Ispa, de Belgische vereniging van internettoegangsleveranciers. Het gaat om de eerste betrouwbare cijfers sinds er gratis internettoegang wordt aangeboden.

Dat gratis internetverbindingen een boom hebben veroorzaakt op de internetmarkt, is geen verrassing. Volgens het Ispa-onderzoek waren in november 328.000 registraties op een gratis internetverbinding. Hoeveel surfers er precies achter die cijfers schuilen, is veel moeilijker in te schatten. ,,Sommigen hebben meer dan één gratis verbinding en een aantal van de gratis verbindingen werd bovendien enkel als test gebruikt. Sommige betalende gebruikers nemen er ook een gratis verbinding bij'''', nuanceert Rudi Roth van de Ispa. ,,De echte impact van gratis Internet op de markt zal dan ook pas binnen enkele maanden blijken.''''

Opvallend is wel dat het aantal betalende internetaansluitingen niet daalt, zelfs integendeel. Het aantal betalende abonnementen groeit nog met 9 procent tot 311.517 en neemt daarmee nog 42 procent van het totale aantal internetaansluitingen voor zijn rekening. Voordien groeide die markt wel met dertig procent.

,,De ervaren surfers zijn overtuigd van het onderscheid tussen betalende en niet-betalende abonnementen'''', reageert Vincent Lobel van internetaanbieder Online Internet. Hij vreest dan ook geen kannibalisme voor internetaanbieders die betalende toegang leveren en verwacht in dat segment een verdere groei. Lobel wijst erop dat ondanks de verdubbeling de internetmarkt in België nog altijd achterop hinkt in vergelijking met andere Europese landen.