John Cordier
©ep
ROME -- John Cordier is niet alleen als schepen in Mechelen bezig met veiligheid. Als voorzitter en grootste aandeelhouder van het Leuvense netwerkbedrijf Telindus legt hij zich toe op elektronische bewakingsystemen. Zopas heeft hij een contract voor het elektronisch toezicht van de Gotthardtunnel in de wacht gesleept, maakte hij bekend tijdens een persbezoek aan Telindus Italië.

Het Belgische technologiebedrijf gaat met zijn Brits filiaal Cellstack de videocamera's, het netwerk en de controlekamer leveren die de Gotthardtunnel moeten beveiligen. Als er een ongeval of brand ontstaat, moet die zo sneller kunnen worden gesignaleerd. Ook snelheidsbewaking is mogelijk met het systeem. Welk bedrag er aan het contract vasthangt, wou Cordier niet kwijt.

Telindus bouwt stilaan een Europese expertise op op vlak van bewakingssystemen. Eerder al mocht het de Londense metro voorzien van een beveiligingsnetwerk en de luchthaven van Tel Aviv in Israël. Ook een contract voor elektronische snelheidsbewaking op de Zwitserse autowegen voegde Telindus recent aan zijn lijstje toe. In België doet Telindus in onderaanneming van Alcatel beveiligingstoezicht op de sluizen in de haven van Antwerpen.

De nieuwe specialisatie die zijn bedrijf inslaat, past perfect in de filosofie die John Cordier ook als politicus aanhangt. ,,Inbraken in wagens, winkeldiefstallen en dergelijke moet men voorkomen in plaats van te genezen.'' Telindus is bezig met het ontwikkelen van netwerken die camera's kunnen koppelen aan databestanden van personen die al in aanraking gekomen zijn met het gerecht. ,,Als iemand die al eerder veroordeeld is voor bijvoorbeeld auto-inbraak op een verdachte plaats rond auto's rondloopt, kan een camera zijn beeld onmiddellijk toetsen aan het beeld dat van hem opgeslagen zit in de archiefbestanden. Zo kunnen politiediensten preventief speurwerk verrichten.'' De technologie staat op dat vlak echter verder dan de aanvaarding daarvan: er is geen politieke consensus over dit systeem.

Cordier zegt dit idee ook politiek te zullen verdedigen. ,,Veiligheid op straat is voor de mensen een van de belangrijkste items geworden.'' Schending van de privacy is geen excuus voor het niet implementeren van dergelijke systemen, vindt Cordier.

Voorlopig is de poot ,,surveillance'' nog maar goed voor een paar procenten van de omzet van Telindus. De verwachting is dat dit substantieel gaat groeien.

De Telindus-topman bleef gisteren bij zijn voorspelling dat de groep over het hele boekjaar een groei van minstens 25 procent zal halen qua omzet en qua winst voor interesten en belastingen (EBIT). Ook voor volgend jaar is dat een haalbare doelstelling, voegde hij eraan toe. Telindus verraste als integrator van telecom- en computernetwerken -- een sector waar het er niet rooskleurig aan toegaat -- eind juli al door uit te pakken met stevige groeicijfers voor het eerste halfjaar (omzet + 41 procent tot 341 miljoen euro).