BRUSSEL -- Cibix en Befimmo, twee middelgrote vastgoedbevaks op de Brusselse beurs, zijn van plan tegen eind dit jaar samen te smelten. Concreet houdt de operatie in dat Cibix-aandeelhouders aandelen Befimmo en een bedrag in cash zullen ontvangen.

De gisteren aangekondigde operatie is het gevolg van de toenadering tussen Befimmo -- eigenaar van onder andere de WTC-torens -- en de controlerende aandeelhouders van Cibix. Het gaat om Immobel, de SITQ-groep en leden van de familie François, die samen 62,9 % van Cibix controleren.

Volgens een gisteren bekendgemaakt akkoord krijgen zij voor elke 10 aandelen Cibix (ex-coupon nummer vier) 3 nieuwe aandelen Befimmo (dividendgerechtigd vanaf 1 oktober), aangevuld met 211,21 euro (8.520 frank) in cash. Op basis van de beurskoers van gisteren waardeert deze transactie één Cibix-aandeel op 39,7 euro.

Om ook particuliere aandeelhouders van Cibix de kans te geven hun aandelen om te ruilen, komt er binnenkort een openbaar omruilbod tegen dezelfde voorwaarden.

Door de overname komt de waarde van de Befimmo-portefeuille boven een miljard euro uit. De fusiegroep krijgt ook meer slagkracht: de investeringscapaciteit wordt op 150 miljoen euro (6 miljard frank) geraamd.

Volgens beide partners sluit hun vastgoed (kwaliteitsgebouwen en goed bereikbare zakenwijken) goed op elkaar aan, maar worden de risico's toch beter gespreid.

Befimmo, het vroegere Bernheim-Comofi, was in 1995 de eerste ,,bevak'' -- een vastgoedfonds met een voordelig fiscaal statuut -- die naar de beurs kwam. De groep heeft van alle vastgoedbevaks één van de beste track records op de beurs.

Cibix -- dat onder meer de Shell Building uitbaat -- kwam pas in 1998 naar de beurs. Het aandeel kampte echter altijd met een lage liquiditeit en te geringe interesse van institutionele beleggers. Daardoor was het moeilijk om op de markt kapitaal aan te trekken. De overname door Befimmo moet dat probleem oplossen. (wdp)