NAPELS (reuters) -- De ministers van Transport van 27 Europese landen vragen de EU om dringend voorstellen te doen voor grote transportprojecten die aansluiten bij de oostelijke en zuidelijke uitbreiding van de Europese Unie.

De vraag van de ministers, die zaterdag vergaderden in de Italiaanse stad Napels, sluit aan bij de eerdere Italiaanse voorstellen om met grote infrastructuurwerken de Europese economie uit het slop te halen. ,,Europa heeft een enorme behoefte aan betere transportverbindingen (...) en Italië zegt dat investeringen in infrastructuur de groei kunnen aanzwengelen. Die twee zaken gaan heel goed samen, aldus de Europese Commissaris voor transport Loyola de Palacio.

EU-experts onthulden vorige week een lijstje transportprioriteiten waarvoor miljarden euro's nodig zijn. De ministers verwachten nu een lijstje van de Commissie, waarna het Italiaanse voorzitterschap een plan kan opstellen. Rome ziet een belangrijke rol weggelegd voor de Europese Investeringsbank (EIB), die tot 70 miljard euro per jaar zou financieren via de uitgifte van obligaties.

De Italianen hopen onder meer dat met het Europese geld een brug kan worden gebouwd tussen Sicilië en het Italiaanse vasteland.