De twee overnames in het voormalige Oost-Duitsland die de Vlaamse producent van maandverband en wegwerpluiers Ontex gisteren bekendmaakte, zijn hem slecht bekomen. De koers dook op de Brusselse beurs zo'n 14 procent lager.

Tussen het nieuws van de overnames door kon dan ook een verkapte winstwaarschuwing gelezen worden. De bedrijfsleiding wees op de gestegen grondstofprijs en een lager dan verwachte winst tijdens het tweede semester van dit jaar ligt dan ook voor de hand.

Vier beurshuizen kwamen donderdagmorgen prompt met adviesverlagingen. Het gaat om KBC Securities, Fortis, ING Barings en Smeets Securities. ING bijvoorbeeld verlaagde de winstverwachtingen voor 2000 van 3,04 tot 2,35 euro per aandeel.

Ontex haastte zich om te zeggen dat de de winstmarge en omzet in 2001 gevoelig zullen stijgen. De omzet zal in 2001 tussen 8 en 10 procent toenemen tot boven de 18,25 miljard frank.

Maar het zag er gisteren naar uit dat de beleggers niet zolang willen wachten. Er werden meer dan 44.000 aandelen verhandeld en de prijs stortte met 14 procent in elkaar tot 56 euro. De hoogste koers van Ontex tijdens de voorbije twaalf maanden was 86,8 euro.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.