Canary Wharf, de ontwikkelaar en eigenaar van het gelijknamige zakendistrict in de voormalige Londense Docklands, kwam gisteren voor het eerst sinds lang positief in het nieuws. Volgens een woordvoerder werd het bedrijf de jongste weken door verscheidene kandidaat-overnemers benaderd. De koers van het aandeel ging op slag met 50 procent omhoog.

Het megalomane vastgoedproject ging van start in de jaren tachtig onder leiding van de Canadese vastgoedontwikkelaar Paul Reichman. Het groeide uit tot het grootste kantorencomplex in Groot-Brittannië. Financiële instellingen als Citibank, Barclays Capital, Bank of New York, HSBC, The Bank of Montreal en de Financial Services Authority, de Britse bankcommissie, namen er hun intrek.

Maar het ambitieuze project, met de grootste wolkenkrabber in Groot-Brittannië, ging over de kop toen de Londense vastgoedmarkt in het begin van de jaren negentig in een zware crisis terechtkwam. Op dat ogenblik was nauwelijks een derde van het project gerealiseerd. Door het faillissement van Canary Wharf in 1992 kwam zelfs Olympia & York, het vastgoedimperium van de joods-Canadese familie Reichmann, in de problemen.

Canary Wharf kwam daarop in handen van een groep banken. In 1995 kocht een groep investeerders rond Paul Reichmann het project terug voor 800 miljoen pond (48 miljard frank). Maar de jongste jaren begon het opnieuw de verkeerde kant uit te gaan. Tijdens de beurscrash moest de financiële wereld massaal personeel ontslaan, waardoor de leegstand in Canary Wharf hoge toppen begint te scheren en de huurprijzen zakken.

Toch hebben de beleggers een goed oog in een eventuele overname. Het potentieel van Canary Wharf wordt nog altijd erg hoog ingeschat. Wie de zaak overneemt, krijgt de meest prestigieuze kantoren van Londen en de best gelegen gronden in handen, luidt het.

Mogelijke overnamekandidaten zijn volgens analisten Brascan Corporation, een financiële holding die in het Newyorkse Manhattan al meer kantoorruimte in handen heeft dan om het even welke concurrent, en Land Securities, de grootste vastgoedonderneming in Groot-Brittannië.

  • Deze dagelijkse rubriek signaleert en verklaart opvallende koersbewegingen van een aandeel.