BRUSSEL -- Het was een spannende week. Eerst was er het wachten op de beslissing van de Europese Centrale Bank (ECB). En toen die donderdag effectief deed wat er van haar werd verwacht, werd de sfeer even wat onwezenlijk. De euro knalde opnieuw tegen het plafond aan dat hij enkele weken geleden bereikte, maar op de beurzen werd wat winst genomen. Zijn de problemen hiermee nu echt van de baan, hoorde je de beleggers hardop denken?

Gisteren ging het al weer de andere richting op. De dollar klom na de publicatie van beter dan verwachte werkgelegenheidscijfers voor de maand mei, maar de beurzen gingen fors hoger. Als de Amerikaanse economie het de komende maanden echt beter gaat doen, is dat ook goed nieuws voor de Europese bedrijven, want gemiddeld verschepen die zo'n 20 procent van hun omzet over de oceaan.

De renteverlaging van de ECB zal intussen meer voor een psychologisch effect zorgen dan voor een economische impact. Het duurt gemiddeld 6 tot 9 maanden voor een renteverlaging greep krijgt op de consumptie en de productie.

Bovendien is Europa de VS niet. Amerikaanse consumenten beginnen prompt meer uit te geven als geld goedkoper wordt. Europeanen denken veel meer aan hun oude dag en vaak gewoon meer sparen om hun spaarpot bij een lagere rente even vol te krijgen.

En ze krijgen daarbij steeds meer belangstelling voor bedrijfsobligaties. Die renderen beter dan staatsleningen en de ondernemingen hebben tegen de huidige tarieven wel zin in wat extra kapitaal.

Keuze te over afgelopen week, maar er was behoorlijk wat niet-leverbaar papier bij. Zo bijvoorbeeld van Suez, dat 2,75 miljard euro ophaalt in drie tranches met een looptijd van 7, 12 en 20 jaar. Op de langste looptijd wordt 5,8 procent geboden, niet kwaad.

Opvallend is ook de dollarlening van DaimlerChrysler die al geprijsd was toen het bedrijf een winstwaarschuwing moest publiceren. Om dat goed te maken werd de coupon van 3,75 procent opgetrokken tot 4,05 procent, voor een looptijd van 5 jaar. Het rendement stijgt daardoor tot meer dan 4,15 procent.

Nog een opvallende lening is die van ING. Een eeuwigdurende emissie met een soort vlottende coupon. Elk kwartaal wordt een coupon uitbetaald en wordt telkens ook de volgende coupon vastgelegd. Die is gekoppeld aan de rente op Nederlandse staatsleningen met een looptijd van 10 jaar, verhoogd met een half procentpunt. De lening is wel achtergesteld en na 10 jaar is er een call, wat inhoudt dat ze vervroegd kan worden terugbetaald.

En dan is er ook nog de ABN Amro lening. Een reverse convertible lening met een klassieke looptijd van twee jaar en een coupon van 11,5 procent. Door de emissieprijs van 102 procent zakt het rendement naar 10,55 procent.

Als het aandeel ABN Amro binnen twee jaar lager noteert dan nu, word je uitbetaald in aandelen, anders wordt het cash. Volgens analisten wordt de hoge coupon voor een stuk verklaard door de volatiliteit van het aandeel, maar ABN betaalt uiteraard niet voor zijn plezier zo'n hoge coupon. De kans dat het aandeel binnen twee jaar effectief lager staat moet dus wel reëel zijn.