De plotseling ingezette consolidatiegolf in de markt voor toepassingssoftware heeft beleggers in het Duitse Software AG uit Darmstadt niet onberoerd gelaten. De koers is in drie dagen tijd met ongeveer een derde gestegen. Gisteren piekte het aandeel in de loop van de dag tot 14,69 euro, 17 procent hoger dan de slotkoers van donderdag. In de loop van de avond bleef de koerswinst beperkt tot 5,4 procent. Rond 19 uur was het aandeel 13,22 euro waard.

Het bod van PeopleSoft op J.D. Edwards, gisteren gevolgd door een bod van Oracle op PeopleSoft, zou wel eens het begin kunnen zijn van een serie overnames die op termijn leidt tot het overblijven van een beperkt aantal grote spelers. Kleintjes als Software AG worden in dat scenario opgekocht. De uitspraak van PeopleSoft-topman Steve Rowley dat zijn bedrijf de kloof met SAP wil dichten, lijkt de kans dat Software AG het alleen kan rooien nog te verkleinen. Intussen is Rowleys uitspraak al achterhaald: zijn bedrijf is nu zelf overnameprooi geworden omdat Oracle de kloof met SAP eveneens wil dichten.

Volgens de Duitse beurskrant Börsen-Zeitung zouden Microsoft, IBM en PeopleSoft geïnteresseerd kunnen zijn in het bedrijf. Bij Software AG worden alle overnamegeruchten ontkend. Er zijn geen plannen om het bedrijf te verkopen en het is ook niet benaderd door geïnteresseerde partijen, zei een woordvoerder. Maar dat maakte geen indruk op beleggers. Ze zien Software AG wel degelijk als overnameprooi. Het bedrijf is na tegenvallende resultaten en een daaruit voortvloeiende koersval relatief goedkoop. De marktwaarde bedraagt ongeveer 375 miljoen euro. Vorig jaar moest het twee maal een winstwaarschuwing uitsturen. De resultaten gaan er intussen niet op vooruit: het verlies in het eerste kwartaal was vier maal groter dan een jaar eerder. Bovendien moet Software AG forse uitgaven doen om een herstructurering te bekostigen. Het bedrijf is bezig driehonderd van de drieduizend arbeidsplaatsen te elimineren.