ANTWERPEN -- De Kortrijkse ondernemer Christian Dumolin haalt Koramic Building Products van de beurs omdat de beurs meer een last dan een lust was geworden. Na luierfabrikant Ontex en aluminiumgroep Remi Claeys Aluminium verdwijnt opnieuw een industriële groep van het koersbord.

De stap van Dumolin is het logisch gevolg van het opgeven van de groei-ambities van zijn bouwmaterialengroep. De ommekeer kwam toen Dumolin vorig jaar onder druk werd gezet van onder meer Deutsche Bank om een deel van zijn schulden terug te betalen. Daardoor zag hij zich verplicht zijn kroonjuweel, de co-controle over de Oostenrijkse bouwgroep Wienerberger, gedeeltelijk op te geven.

Begin dit jaar verkocht hij de helft van zijn historische activiteit, de dakpannendivisie aan Wienerberger voor 211 miljoen euro. Toch houdt Koramic nog 375 miljoen euro schulden over en een beurswaarde gisteren van net geen 200 miljoen euro.

De terugtocht van Dumolin komt er na een agressieve expansie in de jaren tachtig en negentig waarbij de West-Vlaamse zakenman een oorspronkelijk klein probleembedrijfje ombouwde tot een internationaal concern. Dumolin was ambitieus en geloofde in de macht van hefbomen, positieve hefbomen. Als hij 1 euro had, zag hij liefst banken daar twee euro naastleggen om overnames mee te financieren die meer opbrachten dan de kosten van de schulden.

Dumolin viel ook met wisselend succes terug op allianties (van Redland over Etex Groep, tot Creditanstalt en de West-Vlaamse familie Van Biervliet). De relatie met de familie Van Biervliet, gestart in de jaren tachtig, eindigt met het einde van de beursnotering van Koramic.

In 1996 deed Dumolin zijn grootste slag. Het was het jaar dat verschillende Vlaamse ondernemers internationale ambities toonden. Spector deed zijn grote Interdiscount-overname (Porst), Dumolin ging een alliantie aan met de Oostenrijkse staatsbank Creditanstalt om samen de groep Wienerberger te controleren (elk 25 procent).

Dumolin bracht zijn bakstenen in bij Wienerberger en kocht nog een pakket aandelen daarbovenop. Wat in de maak leek was een ,,reverse take-over'' of David die Goliath zou opslokken want Wienerberger was verschillende maatjes groter dan Koramic. De groep had gisteren een beurswaarde van 1.100 miljoen euro.

De Kortrijkzaan hoopte om vijf tot maximaal tien jaar later in staat te zijn Creditanstalt uit te kopen bij Wienerberger. Afgesproken was dat hij de overname zou kunnen financieren door inbreng van zijn dakpannendivisie plus cash.

Via een passage in 1998 langs de markt van private equity en aansluitend de ,,new economy'' hoopte Dumolin zich te verzekeren van een extra hefboom om zijn privévermogen uit te bouwen. Zowel de beursgang als later de ,,new economy-investeringen'' van de durfkapitaalgroep Trustcapital werden een pijnlijke mislukking.

Toch beleefde Dumolin begin 2002 in zijn bouwmaterialengroep nog een hoogtepunt. Wienerberger kocht de continentaal-Europese baksteenbelangen van het Britse Hanson over wat betekende dat Dumolin de co-controle verwierf over de bakstenen van rivaal Desimpel.

Het was toen al duidelijk dat hij de ambitie om Creditanstalt uit te kopen bij Wienerberger niet zou kunnen hard maken. De druk van de banken om de schulden te reduceren nam toe, de koers van Koramic ging van kwaad naar erger met daarbovenop enkele ongelukkige investeringen in de Duitse dakpannendivisie.

De expansieve strategie werd ingeruild voor een ,,afbouw strategie''. Dat maakte dat de aantrekkingskracht van Koramic op de beurs nog meer afnam. ,,De notering aanhouden had geen zin'', zei Dumolin gisteren. ,,We noteerden met een belangrijke korting tegenover de eigenlijke waarde. We riskeerden ook nog eens een holdingkorting te krijgen en geld ophalen ging al helemaal niet. Kijk naar Carestel, ILG en Quick: je moet forse kortingen geven. Een korting op een dubbele korting. Dan praat je bijna over faillissementsvoorwaarden.'' In plaats daarvan besloot Dumolin zelf het publiek uit te kopen en de waarde van Koramic te optimaliseren. Verdere desinvesteringen lijken onvermijdelijk. Dat zijn pensioenplannen doorkruist worden, wuift hij weg. ,,Ik ben nog maar 57 en heb een lieve vrouw en sympathieke kinderen.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig