LONDEN (bloomberg) -- De Britse centrale bank zal deze week allicht voor de derde keer dit jaar haar rentevoet verlagen, menen analisten. De Europese Centrale Bank zal haar rentevoet vermoedelijk ongewijzigd houden.

De gouverneur van de Bank of England, Edward George, zei vorige week in een commissie van het Hogerhuis ,,verrast'' te zijn door de omvang van de groeivertraging in de eerste drie maanden van het jaar. Na die uitspraak kwamen nog nieuwe gegevens die de groeivertraging bevestigden, zoals een daling in de industriële productie en de laagste groei in de dienstensector in twee jaar.

Analisten verwachten dan ook dat de Bank of England haar richtinggevende rentevoet donderdagmiddag zal verlagen van 5,5 naar 5,25 procent. Zowat een uur later beraadt de Europese Centrale Bank (ECB) zich over haar rentebeleid. Verwacht wordt dat ze de rente ongewijzigd laat.

Veertien dagen geleden, toen de Amerikaanse Federal Reserve haar rentevoet nog maar eens had laten zakken, was de druk voor een renteverlaging hoog, maar de bank ging er niet op in. Volgens voorzitter Wim Duisenberg van de ECB was het inflatiegevaar nog te groot. Sindsdien zijn er nieuwe aanwijzingen gekomen om het standpunt van de bank te ondersteunen. Zo voorspelde de Oeso vorige week weliswaar een groeivertraging in Europa, maar zonder daarbij alarmerend te doen. Tegelijk raakte bekend dat de inflatie in maart in de eurozone 2,6 procent bedroeg, een flink stuk boven het plafond dat de ECB zichzelf heeft opgelegd.

Deze week is het vooral uitkijken naar de Duitse werkloosheidscijfers die morgen worden bekendgemaakt. Verwacht wordt dat de werkloosheidsgraad zakt van 9,8 naar 9,4 procent, toch nog een stuk boven de 8,9 procent van november vorig jaar.