BRUSSEL -- De Nederlandse biergigant Heineken heeft zijn belang in de Belgische streekbrouwer Affligem verhoogd tot 95 procent. Dat berichtte De Financieel-Economische Tijd zaterdag. Heineken had eerder op het jaar al de helft van de aandelen verworven.

Financiële details wou de grootbrouwer niet kwijt, maar volgens de Antwerpse krant zou Heineken het voorbije jaar al tot 100 miljoen frank geïnvesteerd hebben in de Opwijkse brouwerij. De productiecapaciteit zou opgetrokken worden van 70.000 tot bijna 120.000 hectoliter.

Volgens de woordvoerder is de operatie het gevolg van een eerder afgesproken koopoptie. Of de brouwerij op termijn volledig in Nederlandse handen komt, is nog niet bekend.

De resterende 5 procent is nog steeds het eigendom van de familie Desmedt.

Heineken heeft al langer banden met de voormalige brouwerij Desmedt. Sinds het begin van de jaren tachtig heeft het Nederlandse bedrijf de exclusieve rechten voor de verdeling van Affligem in Nederland en Frankrijk. Voor Heineken is Affligem een alternatief voor het in die landen razend populaire Leffe van de Leuvense bierreus Interbrew.

De bijkomende investeringen komen er op de eerste plaats om de productiecapaciteit uit te breiden. Daarnaast wordt de bottelarij aangepast. Dat resulteert evenwel niet in meer banen. Bij de brouwerij Affligem werken er vandaag 32 mensen. Vorig jaar verkocht het bedrijf voor 7,44 miljoen euro, omgerekend 300 miljoen frank. Dat leverde een kasstroom op van 30 miljoen frank.