BRUSSEL (bloomberg, eigen berichtgeving) -- De Europese Unie voert maar drie procent van haar totale staalproductie uit naar de Verenigde Staten. De directe gevolgen van de Amerikaanse maatregelen blijven dus beperkt. Europa vreest vooral overspoeld te worden door staal uit derde landen dat nu de Verenigde Staten niet meer binnen kan, waardoor de Europese staalprijzen nog meer onder druk zullen komen te staan.

Japan is voor vijftien procent aangewezen op de Amerikaanse markt en de Koreanen voeren zeven procent van hun productie uit naar de Verenigde Staten. Een pak meer dus dan de Europeanen.

Het Luxemburgse Arcelor, 's werelds grootste staalproducent, voert drie procent van zijn totale productie uit naar de VS. Het gros blijft gewoon op het Europese vasteland. ,,We vrezen vooral de concurrentie van niet-Europese staalproducenten die hun producten in de Verenigde Staten niet meer kwijt kunnen'', zegt Marc Schonkert, de woordvoerder van Arcelor.

Schonkert wijst er bovendien op dat de politiek om invoerrechten te heffen, getuigt van kortzichtigheid. ,,Op korte termijn zullen de maatregelen de staalproducenten wel wat ademruimte geven, maar op lange termijn is een grondige herstructurering van de Amerikaanse staalsector onvermijdelijk.''

De plannen van Bush zullen volgens hem ook niet op gejuich onthaald worden in de VS. ,,De staalprijzen in de Verenigde Staten liggen gemiddeld al twintig procent hoger dan in de rest van de wereld en door deze maatregelen zullen ze nog stijgen. Uiteindelijk zal de Amerikaanse consument het gelag betalen, want alle producten op basis van staal zullen in prijs stijgen.''

Arcelor is ontstaan na de fusie van het Franse Usinor, het Spaanse Aceralia en het Luxemburgse Arbed. De staalgroep overkoepelt in België Cockerill Sambre in Luik en Charleroi, Sidmar in Gent en ALZ in Genk.

Het Nederlands-Britse Corus voert vijf procent van zijn productie uit naar de Verenigde Staten en de Duitse staalgroep ThyssenKrupp is voor twee procent op de Amerikaanse markt aangewezen.