© mc
BRUSSEL -- Ook na het faillissement van Xeikon blijft de Belgische elektronicaproducent Punch kandidaat om de kern van de digitale drukpersenmaker over te nemen. Maar de prijs is wel gezakt van 31 naar 20 miljoen euro. Xeikon had nog 360 mensen op de loonlijst staan. Met de buitenlandse dochters -- vooral in Frankrijk en de Verenigde Staten -- erbij telt Xeikon bijna 900 werknemers.

DE rechtbank van koophandel van Antwerpen verklaarde Xeikon nv gistermorgen failliet kort nadat het bedrijf de boeken had neergelegd. Drie curatoren moeten nu uitmaken welke delen van de digitale drukpersenbouwer nog te redden zijn.

Volgens de voorzitter van de handelsrechtbank, Herman Hellenbosch, was de toestand bij Xeikon onhoudbaar geworden. De verliezen liepen almaar op en er werd niets meer verkocht. Volgens hem vormt het faillissement geen obstakel voor een snelle verkoop van onderdelen van Xeikon.

De Belgische elektronicaproducent Punch liet gisteren meteen weten dat hij nog steeds kandidaat is voor een overname van de kern van Xeikon. Het gaat om de digitale kleurenpersenafdeling in Mortsel en de tonerfabriek in Heultje. ,,Het is onze intentie om op korte termijn een bod te formuleren. Voor ons is het een kwestie van uren'', verklaarde gedelegeerd bestuurder Guido Dumarey gisteren aan De Standaard.

Maar net als voor het faillissement staat de elektronicaproducent er ook nu op dat de curatoren exclusief met Punch onderhandelen.

Dat de onderhandelingen tussen Punch en de bedrijfsleiding van Xeikon de voorbije weken zo moeilijk verliepen, heeft volgens Dumarey drie grote verklaringen. De financiële regeling van het sociaal passief, de onduidelijkheid over de leveranciersrechten op een aanzienlijk gedeelte van de voorraden en de schulden van de Amerikaanse dochter Xeikon America Inc. wogen zwaar op de onderhandelingen.

,,Punch wil een zeer duidelijke deal waarbij het accent volledig ligt op de toekomst en waarbij een complete breuk met het verleden wordt gemaakt'', argumenteert Dumarey. Hij voegt eraan toe dat Xeikon een zeer moeilijk dossier is waaraan een koper zich zeer zwaar kan verbranden.

Dumarey vindt ten slotte dat een overname snel moet gebeuren om een doorstart van het bedrijf mogelijk te maken. Punch stelt voor om de digitale kleurenpersenafdeling integraal over te nemen en biedt ook op de fabriek in Heultje waar inkttoner wordt gemaakt. ,,We zijn geen kandidaat meer als de curatoren opteren voor een openbare verkoop van het bedrijf.''

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig