De Amerikaanse computerproducent Gateway heeft woensdagavond na beurstijd gewaarschuwd dat de inkomsten in het vierde kwartaal onder de verwachtingen zullen liggen. Het Wall Street-aandeel opende gisteren op 59 dollar, een verlies met 3,25 dollar. Later op de dag herstelde de koers zich lichtjes.

De Nasdaq volgde die afkalving gisterochtend door alweer met meer dan twee procent te zakken. Winstwaarschuwingen als die van het hoogtechnologische Gateway geven de beleggers immers een reden om hun heil buiten de sector te zoeken. ,,Je hebt duidelijk een hele hoop investeerders met grote winsten die het na de Gateway-mededeling blijkbaar het goede moment vinden om wat winst te nemen'', zei Rick Meckler, senior managing director bij Liberty View aan Reuters.

De winstwaarschuwing, net voor het seizoen van de kwartaalresultaten aanbreekt, beïnvloedt de hele sector. Chipsgigant Intel viel terug met 2,6 dollar tot 81 dollar en Dell Computer moest 2,1 dollar prijsgeven tot 47,4 dollar.

Gateways inzinking was vooral te wijten aan Intels falen om genoeg van zijn snelste chips te produceren. Ook citeert Gateway op zijn website een vertraging in de business-to-business-verkoop in december door de Y2K-vrees bij bedrijven, de overheid en het onderwijs.

Het computerbedrijf kan binnenkort nochtans inkomsten bekendmaken van 2,45 miljard dollar (95,5 miljard frank) in het vierde kwartaal, zes procent beter dan het jaar ervoor. De totale verkoop bij consumenten was tijdens de voorbije vakantieperiode ook erg goed gelopen. Bovendien levert Gateways eerder gesloten partnerschap met America Online stilaan mooie resultaten op.

Aangezien Dell de grootste gebruiker is van Intels snelle ,,Coppermine'' Pentium III-processors, zouden de kwartaalresultaten van Dell ook kunnen krimpen, voorspellen analisten.