Een beetje lucht aflaten, dat is het geruststellende oordeel van de meeste waarnemers over de flinke koerscorrecties van begin deze week. Gisteren was de dijkbreuk nog niet helemaal onder controle, maar defensieve en cyclische aandelen deden het wel relatief goed. Hoewel op de meeste beurzen nog matige verliezen werden opgetekend, kwamen de koopjesjagers dus uit hun schuilkelders.

De Bel-20 sloot lichtjes hoger af, maar een duidelijke trend viel in Brussel niet te bespeuren. De aandelen met beginletter B leverden de extreemste prestaties: Barco verloor 4,19 procent tot 129 euro, terwijl Bekaert er met 6,12 procent op vooruitging, tot 52,5 euro. Ook D'Ieteren maakte een goede beurt, met 4,59 procent winst tot 387 euro. GIB herstelde met 2,82 procent tot 40 euro, maar UCB moest 2,84 procent achteruit tot 38,65 euro.

Op de rest van de termijnmarkt tekenden verschillende midcaps een herstel op. Zo steeg Econocom met 5,44 procent tot 32,7 euro en sloot Photo Hall 5,35 procent in het zwart op 37,4 euro. CFE werd 4,65 procent duurder tot 172 euro. Bij de dalers viel vooral Brederode op, dat 4,97 procent inleverde tot 162,5 euro

Op de contantmarkt steeg VPK met 4,8 procent tot 26,2 euro en dikte Punch International met 3,76 procent aan tot 35,8 euro.

Op Euro.NM kreeg IBt een klap van 9,47 procent tot 12,9 euro. VMS-Keytrade zakte met 6,97 procent tot 20 euro.

In New York kwam er nog geen einde aan de neergang van de technologiesector. De hoofdschuldige heette Gateway. De computerverkoper pakte woensdagavond uit met een winstwaarschuwing. De Nasdaq stond kort voor de middag 1,6 procent lager, terwijl de Dow Jones rond zijn openingskoers noteerde.

Ook in Tokyo stonden de technologieaandelen nog altijd in het middelpunt van de verkoopdruk. Een stijging van de dollar tegenover de yen bracht nauwelijks respijt. Sony zakte met 7,2 procent tot 25.700 yen, terwijl Softbank 5,8 procent verloor tot 81.600 yen.

Winstnemingen in de telecomsector bezorgden ook Frankfort een nieuw verlies, maar een herstel van softwaregroep SAP met 4,25 procent hielp de daling wat temperen. Sommige beleggers herinvesteerden hun geld in cyclische aandelen, waarvan sommige wel nog koopwaardig worden geacht. De bankaandelen deden het goed door speculatie over een fusie tussen HypoVereinsbank en Dresdner Bank. De twee reageerden niet op mediaberichten daarover.

Precies dezelfde toestand zagen we in Parijs: een verlies voor de CAC-40-index als gevolg van de dalingen in de technologiesector, maar vrij goede prestaties in andere sectoren. Air Liquide en Danone waren de sterren van de dag met 7,2 en 7,3 procent winst. Ook Alstom en Schneider deden het goed, met 9,05 en 5,07 procent winst.

Hetzelfde liedje voor Amsterdam. Ook de Nederlanders herbelegden geld in defensieve en cyclische sectoren, maar dat woog niet op tegen de aderlating van de technologie- en telecomaandelen. De softwaregroep Baan zag haar koers met nog maar eens 11,7 procent duiken tot 7,9 euro. KPN verloor 5,6 procent tot 80,4 euro, Versatel 8,66 procent tot 29 euro. British Telecom was in zijn eentje verantwoordelijk voor de slechte prestatie van Londen. De telecomreus maakte een duik van liefst 8,9 procent. Ook andere telecomaandelen als Energis en Colt Telecom moesten achteruit.