Schamper hebben ze er bij Microsoft nooit over gedaan, en maar goed ook. Linux moet stilaan serieus worden genomen als een gedegen concurrent voor het besturingssysteem van Microsoft. Zopas maakte chipfabrikant Intel bekend dat hij webapparaten op de markt gaat brengen die draaien op het Linux-besturingssysteem, en niet op een afgeslankte Windows-versie.

De apparaatjes kunnen bijvoorbeeld de vorm van een telefoon krijgen en moeten een snelle en makkelijke toegang tot het Internet bieden, voor gebruikers die pc een ingewikkeld ding blijven vinden.

Dat Intel voor die productenreeks voor Linux koos, is opmerkelijk. De samenwerking tussen Intel en Microsoft heeft beide bedrijven geen windeieren gelegd en Intel moet al gegronde redenen hebben om het risico te lopen die samenwerking in gevaar te brengen. Intel zegt wel daar niet bevreesd voor te zijn, omdat de apparaten geen onmiddellijke concurrentie betekenen voor pc's.

Maar voor Linux kan het akkoord met de grootste chipproducent ter wereld een belangrijke stap zijn om tot bij het grote publiek te geraken. Linux verzamelt steeds meer enthousiastelingen achter zich, maar het blijft totnogtoe beperkt tot echte 'kenners'.

Bij de beleggers is Linux alvast geen onbekende meer. Vorige maand nog liet het Amerikaanse softwarebedrijf VA Linux, dat het besturingssysteem verdeelt en er consultancy voor verricht, zich noteren op de Amerikaanse Nasdaq en maakte op de eerste dag al een sprong van 700 procent. Ook Red Hat, een van de grootste distributeurs van de software, zag zijn beurskoers al aardig klimmen.

In november kondigde ook Lernout & Hauspie aan versies te gaan ontwerpen van zijn spraaktechnologie die kan gedraaid worden op computers die onder het Linux-besturingssysteem werken. Eerder beslisten Compaq, IBM en Dell al te gaan samenwerken met Linux.

Het besturingssysteem kan in principe kosteloos van het Internet worden gehaald. Het wordt nagenoeg kosteloos constant bijgewerkt door duizenden anonieme programmeurs op het web. Linus Thorvalds, de Finse uitvinder van Linux die alle wijzigingen blijft coördineren, verdiende nog niet zoveel aan zijn besturingssysteem. Hij zegt dat hij het doet uit idealisme. Dat anderen eraan verdienen, maakt hem niet uit.