BRUSSEL -- Het Gentse internetbedrijf Bricsnet maakt vandaag de overname van The Architect's Catalog (ARCAT) bekend. ARCAT is een van de leidende uitgeversbedrijven van productinformatie voor de bouwwereld in de Verenigde Staten.

ARCAT biedt op zijn website 30.000 pagina's bouwproductinformatie van zo'n 3.000 producenten. Voor Bricsnet is de overname van ARCAT een belangrijke schakel in de strategie om een bouwproject via Internet te kunnen begeleiden van bij het eerste design tot bij het beheren van het gebouw na voltooiing.

,,Net als Amazon.com met de boeken, wil Bricsnet de voordelen van het Internet gebruiken om de klassieke handel in de bouwsector, de grootste industrietak ter wereld, te veroveren'', verklaart marketingverantwoordelijke Maarten van Emmerik.

Bricsnet is begonnen met het ontwikkelen van grafische software voor de bouwsector en wil uitgroeien tot het grootste gespecialiseerde internetbedrijf voor de architectenwereld.

Via zijn architectuursoftware kan Bricsnet als eerste bij een project betrokken worden. Met de ARCAT-informatie worden nu ook de leveranciers geïntegreerd.

Bricsnet heeft steeds een agressieve groei- en overnamestrategie gevolgd, van bij de beursintroductie in juni 1999 op Easdaq. Maar dat liep niet steeds van een leien dakje. Bricsnet werd vaak beschouwd als een software bedrijf dat snel een graantje wou meepikken van de internethype.

In oktober, na de overname in Duitsland van de nummer twee in on line informatie voor de bouwsector, toen de zesde overname van het jaar, reageerde de beurs nog slecht. Van de introductiekoers van 10 euro per aandeel bleef eind oktober nog amper 7 euro over. Volgens Bricsnet begrepen de beleggers toen de bedoeling van het bedrijf nog niet. Gisteren noteerde Bricsnet 17,5 euro (+ 3,24 procent). Die hogere koers was ook welkom om de Amerikaanse overname te financieren. ARCAT wordt betaald met cash en opties.

Deze tweede overname in de Verenigde Staten was een noodzaak om wereldspeler te worden. Bovendien lonkt Bricsnet al langer naar Nasdaq.

Bricsnet stichter Erik De Keyser woont drie weken per maand in de VS.

  • www.arcat.com