BRUSSEL -- De distributieketen Colruyt zet zijn groeiparcours stevig voort. De beursgenoteerde warenhuisketen heeft 10 procent omzet- en 14 procent winststijging geboekt voor de eerste helft van zijn boekjaar (1 april tot 30 september '99). De resultaten zijn beter dan de marktverwachtingen en Colruyt stelt ook zijn groeiverwachtingen voor het ganse boekjaar bij.

,,De goede resultaten danken we vooral aan de marges die het voorbije semester bijzonder goed zijn gebleven. Ook de omzet op zich was beter dan verwacht'', zegt gedelegeerd bestuurder René De Wit.

De Wit trekt de winstvooruitzichten dan ook op van 3,3 miljard naar 3,5 miljard frank voor het volledige boekjaar dat einde maart afgesloten wordt.

Voor het eerste semester van het huidige boekjaar kwam de geconsolideerde omzet van Colruyt uit op 43,9 miljard frank (1,09 miljard euro), een stijging van 10 procent tegenover de 39,9 miljard fr. omzet in diezelfde periode van 1998. De bedrijfswinst stijgt van 2,1 naar 2,5 miljard frank, terwijl het nettoresultaat met 14 procent stijgt van 1,37 miljard frank naar 1,57 miljard frank. De cashflow (winst plus afschrijvingen) komt uit op 2,7 miljard frank.

In de resultaten zit nog de volledige winst van computerdochter Dolmen, die eind oktober apart naar de beurs werd gebracht, verrekend. Colruyt bracht Dolmen op een ongebruikelijke manier naar de beurs. De aandelen Dolmen werden als uitzonderlijk dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders.

De Wit ziet in 2000 een verdere expansie door het vergroten van de bestaande winkelpunten en het openen van nieuwe vestigingen. Vijf nieuwe verswinkels Okay, waarvan Colruyt er nu al drie heeft, worden gepland in regio's die volgens De Wit te klein zijn voor een Colruyt-winkel. Ook de keten Droomland wordt uitgebreid. Colruyts vestiging in Frankrijk, Ripetot, is nog altijd verlieslatend. ,,Ripetot gaat de goede richting uit maar zal ook dit jaar nog verlieslatend zijn.''