BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) -- In het industriepark Dassenveld in Halle is zaterdag de grootste windmolen van het land gebouwd, op initiatief van de discountketen Colruyt. Vanaf vrijdag moet hij elektriciteit leveren.

De windmolen met een windturbine van 1.650 kW kan 3,2 miljoen kWh per jaar aan elektriciteit produceren. Dit komt overeen met een jaar lang stroom voor ongeveer duizend gezinnen.

Voor Colruyt is dit voldoende om de stapelplaats Dassenveld van elektriciteit te voorzien, want een bedrijfsruimte van 33.000 m² koel houden, vergt heel wat energie. Maar Colruyt gebruikt de opgewekte energie niet rechtstreeks: de elektriciteit wordt eerst verkocht aan stroomproducent Electrabel. Colruyt neemt ze daarna opnieuw af via het elektriciteitsnet.

De windmolen zelf werd geplaatst op een stalen pyloon van 70 m hoog met drie wieken van 33 m lang in speciaal verstevigde glasvezel. Het is meteen de grootste windmolen van het land. In België zijn er nog 25 dergelijke energieopwekkers actief in windmolenparken in Zeebrugge, Hasselt en Sankt-Vith.

Colruyt wilde de windmolen al enkele weken vroeger installeren, maar het vervoer van de gigantische elementen met speciale vrachtwagens zorgde voor moeilijkheden. De voorbije week gooide ook stormweer roet in het eten.

Op de windmolen werden speciale veiligheden ingebouwd. Zo staan er bliksemafleiders op en valt het mechanisme automatisch stil als de windsnelheid groter is dan 90 kilometer per uur.

De windmolen betekent voor Colruyt een investering van 60 miljoen frank en past in de milieubewuste filosofie van het bedrijf, dat met het gebruik van duurzame energiebronnen wil bijdragen tot een zuiniger energieverbruik.