ARCELOR: Sluit Franse fabriek - BOOTS: Vijfhonderd banen weg - CABLE & WIRELESS: Verkoopt participatie in PCCW - MARTHA STEWART: Topvrouw doet stap terug - NUMICO: Overweegt verkoop GNC - RICHEMONT: Winst gekelderd - TUI: Touroperator koopt nieuwe vliegtuigen


ARCELOR: Sluit Franse fabriek
De staalreus Arcelor gaat het grootste deel van een fabriek in Straatsburg sluiten. Daardoor staan 120 van de 150 banen op de tocht. In de fabriek worden stalen elementen voor de bouw gemaakt. De rest van de fabriek zal in een later stadium gesloten worden. De informatie werd bekendgemaakt door de vakbond CGT. Bij Arcelor zelf wilde men het verlies aan arbeidsplaatsen niet bevestigen, maar werd de ,,reconfiguratie'' wel toegegeven.


BOOTS: Vijfhonderd banen weg
De Britse drogisterijketen Boots zal in haar hoofdkwartier vijfhonderd banen schrappen. De winst bij Boots staat onder druk. Voor eenmalige kosten en baten ging de winst van vorig jaar er met 13 procent op achteruit tot 555,4 miljoen pond (777 miljoen euro). De omzet daalde met 0,1 procent tot 5,3 miljard pond (7,4 miljard euro).


CABLE & WIRELESS: Verkoopt participatie in PCCW
Het Britse telefoonbedrijf Cable & Wireless verkoopt zijn overblijvende participatie van 14 procent in het Hongkongse telecombedrijf PCCW. De verkoopprijs ligt op 400 miljoen dollar (344 miljoen euro). Cable & Wireless is vijftien jaar lang aanwezig geweest in het kapitaal van de grootste telefoononderneming van Hongkong. De waarde van het bedrijf is in drie jaar tijd met 93 procent gedaald. De Britten verkopen hun aandelen voor een prijs die 9 procent onder die van de slotkoers van dinsdag ligt. Cable & Wireless heeft al sinds 1871 een filiaal in de voormalige kroonkolonie, en verkocht dat in 2000 voor 38 miljard dollar aan een internetbedrijf. Het bericht over de terugtrekking uit Hongkong komt een dag nadat C&W heeft bekendgemaakt dat het zich ook uit de Verenigde Staten terugtrekt.


MARTHA STEWART: Topvrouw doet stap terug
De omstreden Amerikaanse zakenvrouw Martha Stewart neemt ontslag als CEO en voorzitter van haar mediabedrijf. Ze nam die beslissing nadat ze woensdag werd gedagvaard in verband met een voorkenniszaak. Ze blijft wel lid van de raad van bestuur en wordt wellicht benoemd tot chief creative officer. Stewart wordt als voorzitter opgevolgd door Jeffrey Ubben, de vertegenwoordiger van een investeringsfirma die na Stewart de grootste aandeelhouder is. Als CEO wordt ze opgevolgd door Sharon Patrick, tot nu toe chief operating officer.


NUMICO: Overweegt verkoop GNC
De Nederlandse voedingsgroep Numico heeft enkele geselecteerde partijen om ,,informele'' biedingen gevraagd voor haar Amerikaanse dochter GNC, die voedingssupplementen maakt. Numico wil weten welk bedrag het voor GNC kan krijgen. De krant The New York Post schreef dat er vrijdag een formeel biedproces gelanceerd zal worden. Volgens het dagblad kan GNC 1 miljard dollar opleveren. Het aandeel van Numico sprong omhoog hoewel het bedrijf de verkoop nog niet bevestigd heeft. Een woordvoerder zei dat een beslissing nog niet genomen is. Maar Numico kampt met een zware schuldenlast en is zich aan het concentreren op zijn kernactiviteiten.


RICHEMONT: Winst gekelderd
De winst van de Zwitserse producent van luxegoederen Richemont is bijna gehalveerd in het boekjaar dat in maart afliep. De operationele winst ging met 46 procent naar beneden tot 259 miljoen euro. De start van het nieuwe boekjaar was teleurstellend, meldde het bedrijf nog. In april en mei lag de omzet 27 procent lager door de Sars-epidemie en de oorlog in Irak. Vooral de merken Alfred Dunhill en Lancel deden het slecht. Ook de lage dollarkoers speelt Richemont parten.


TUI: Touroperator koopt nieuwe vliegtuigen
De grootste Europese touroperator TUI praat met Airbus en Boeing over de mogelijke aankoop van zestig vliegtuigen ter waarde van 3,5 miljard dollar (3 miljard euro). De toestellen zullen deels dienen om oudere vliegtuigen te vervangen. Omdat de luchtvaartmarkt in een dal zit, hoopt TUI van de constructeurs flinke kortingen te kunnen bedingen. TUI heeft nu ongeveer honderd vliegtuigen in dienst van zijn vijf luchtvaartmaatschappijen, waaronder Hapag-Lloyd en Corsair.