BRUSSEL -- Een paar honderd Belgen die een vakantie hebben geboekt via het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT) dreigen niet alleen hun reis, maar ook hun geld kwijt te geraken.

Het NNBT werd drie jaar geleden opgericht als een samenwerkingsverband van de toerismediensten van Friesland, Groningen en Drenthe. Vakantiegangers konden via het NNBT een vakantie boeken in een van de drie provincies.

Het NNBT leefde van overheidssubsidies en commissies die het ontving van de hotelhouders, maar dat was onvoldoende om het hoofd boven water te houden. Het NNBT moest dan ook op 27 mei het gerechtelijk akkoord aanvragen.

Ongeveer 10.000 toeristen hebben een vakantie geboekt via het NNBT. De directrice van het NNBT had gisteren geen tijd om te reageren, maar een medewerkster wou wel kwijt dat ,,een paar honderd Belgen'' een vakantie via het NNBT geboekt hebben.

Sommige toeristen hebben intussen een telefoontje gekregen dat hun reis niet doorgaat. Verschillende hotelhouders zijn immers niet bereid om de gasten te ontvangen als ze van het NNBT niet de garantie krijgen dat ze betaald worden, en die garantie kan het NNBT momenteel niet geven.

Het is bovendien zeer onzeker dat toeristen van wie de reis afgelast wordt hun geld terugzien. Het NNBT was geen lid van het garantiefonds.