BRUSSEL -- Elektriciteitsleverancier Luminus heeft gisteren gewaarschuwd voor malafide verkopers die zich aan huis aanbieden met leveringsvoorstellen. Dat gebeurde de voorbije dagen in Izegem en Middelkerke.

Elke keer zegden de verkopers dat ze Luminus vertegenwoordigen. Volgens een woordvoerster van Luminus vroegen de verkopers een papier te ondertekenen en schreven ze de identiteitskaart over van de mensen waar ze aanbelden.

Luminus, de op een na grootste energieleverancier in België, zegt dat het niets te maken heeft met dergelijke verkooppraktijken. Luminus verkoopt geen leveringscontracten op deze manier en heeft geen huis-aan-huis verkoopploegen, stelt een woordvoerster van de elektriciteitsleverancier.

Als in de toekomst verkoopploegen worden ingezet, zal de Luminus-vertegenwoordiger zich steeds identificeren met een badge en zal die persoon eveneens een gratis telefoonnummer overhandigen waarnaar mensen kunnen bellen om de echtheid te verifiëren.

Eerder deze week heeft de Vreg, de Vlaamse toezichthouder op de goede werking van de elektriciteits- en gasmarkt ook al geluiden opgevangen over bedenkelijke huis-aan-huisverkooppraktijken. Daarbij zijn al de namen van twee leveranciers gevallen. Volgens voorzitter André Pictoel gaat het om een niet-erkende en een erkende leverancier.

Ook bij de Vreg is te horen dat verkopers gegevens van de identiteitskaart vragen en een papier ter ondertekening voorleggen. Pictoel vernam dat de verkopers de indruk geven dat ze komen controleren of de elektriciteitsmeter wel naar behoren werkt.

De Vreg is van plan om binnenkort een waarschuwing te lanceren tegen dergelijke verkooppraktijken. (pse)