BRUSSEL (belga, eigen berichtgeving) -- In België zal rond maart 2003 een nieuwe luchtvaartmaatschappij actief zijn. Ze zal vliegen op Afrika en tweehonderd tot driehonderd medewerkers tellen.

Het initiatief voor de maatschappij gaat uit van voormalige Sabena-piloten die zich na het faillissement van de nationale luchtvaarttrots gegroepeerd hebben in de vennootschap Belgian Employees Aviation Promotion (BEAP). Zij zouden een aantal financiers gevonden hebben die het project willen steunen.

De nieuwe luchtvaartmaatschappij, die Belgian Aviation Pride zou heten, wil met Boeings gaan vliegen op Centraal- en West-Afrika, vanuit twee operationele basissen, namelijk Zaventem en Lomé in Togo, meldt La Libre . Er wordt gedacht aan vijftien bestemmingen in het eerste jaar. Daarvoor zouden dertig piloten nodig zijn en 120 mensen cabinepersoneel. Er wordt vooral gerekend op voormalige werknemers van Sabena en City Bird. Nog 75 procent van deze twee voormalige bedrijven is werkloos, stelt de BEAP.

Het kostenplaatje van het project is niet bekend. Momenteel zijn nog gesprekken aan de gang met de investeerders.

Belgian Aviation Pride werd op 18 december 2002 opgericht en heeft reeds haar aanvragen tot vluchtlicenties ingediend. Het is nog niet duidelijk wanneer de vergunningen zullen worden toegekend.

Het is niet het eerste initiatief dat genomen wordt om het gat op te vullen dat door het verdwijnen van Sabena eind 2001 werd gelaten. SN Brussels Airlines, opgericht met de steun van het Belgische bedrijfsleven, richt zich vooral op de Europese markt. Sobelair, overgenomen door de Brusselse financier Aldo Vastapane, combineert toeristische chartervluchten met lijnvluchten op Afrika. VG Airlines, later omgedoopt tot Delsey Airlines, vloog op Amerika maar ging eind in november vorig jaar al failliet.